Tensiuni la malul Mării Negre. Paza de Coastă din Crimeea a fost atacată. Rusia a trimis 6.000 de soldați



Tensiunile de la malul Mării Negre atng cote alarmante, zeci de persoane cu cagule şi arme automate ocupând poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol.

O unitate da Pazei de coastă a Crimeei din Portul Sevastopol a fost atacată de peste 300 de indivizi înarmaţi care susţin că sunt militari ruşi.

"Are loc o tentativă de ocupare a cartierului general al Pazei de Coastă din Sevastopol. Toate navele sunt în alertă", precizează instituţia, conform AFP.

Agresorii susţin că au primit ordin de la ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să ocupe unitatea militară.

Premierul regiunii autonome Crimeea, Serghei Askimov a anunțat că în regiunea prorusă operează deja militari ruși, precizând că aceștia protejează obiective strategice, informează site-ul agenţiei RIA Novosti.

"Am stabilit să cooperăm cu Flota rusă de la Marea Neagră pentru protejarea obiectivelor de importanţă vitală", a explicat Serghei Aksionov.

Ucraina nu este însă de acord cu situația din Crimeea, președintele ucrainian, Olexandr Turcinov, emițând, sâmbătă, un decret prin care nu îl recunoaşte pe noul premier al regiunii autonome Crimeea.

"Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin încălcarea legilor ucrainene", a argumentat Turcinov.

"Guvernul Ucrainei şi alte organisme ale puterii nu trebuie să îl considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea", a spus preşedintele interimar al Ucrainei.

Desemnarea lui Aksionov în funcția de premier al regiunii Crimeea a fost făcută, joi, de către Parlamentul regional, aflat sub controlul unui comando prorus.

Comentarii Facebook