Șefa DNA vrea schimbări legislative privind anchetarea politicienilor: Trebuie echilibrate imunitățile



Procurorul-șef DNA, Codruța Kovesi, a declarat că imunitatea "pe viaţă" pe care o au miniştrii sau foştii membrii ai Guvernului privind anchetarea este unică şi că este necesară o modificare legislativă cel puţin pentru a echilibra într-un fel imunităţile în raport cu alte categorii.

Declarația a fost făcută în urma respingerii cererilor de ridicare a imunităţii în cazul unor parlamentari sau miniştri, astfel că unele anchete au fost oprite sau procurorii nu au mai putut să ia anumite măsuri.

"Din păcate, este un vot politic care blochează o anchetă judiciară, lucru care nu ar trebui să se întâmple. Şi poate că nu se întâmplă în alte ţări din Uniunea Europeană. Cred că o modificare legislativă ar fi extrem de importantă. Dacă ar fi să ne raportăm la persoane care au anumit statut în România - şi dacă m-aş referi la statutul magistraţilor, şi ei beneficiază de imunitate - trebuie obţinut un aviz înainte de a fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi preventiv. Însă, dacă mă refer la imunitatea pe viaţă pe care o au miniştrii sau foştii miniştri, aceasta este unică", a afirmat şefa DNA, într-un interviu pentru Agerpres.

Kovesi a precizat că n un ministru sau un fost ministru care este şi deputat sau senator nu poate fi anchetat în lipsa unei aprobări din partea Parlamentului.

"În aceste situaţii, anchetele se blochează şi nu pot să-şi urmeze cursul. Spre exemplu, sunt situaţii în care foşti miniştri deţin în continuare bunurile despre care există suspiciuni că ar fi fost obţinute cu titlu de mită. Pentru nicio persoană din România nu există o astfel de imunitate. Nici măcar pentru magistraţi sau parlamentari, care se bucură de imunitate doar în ceea ce priveşte arestarea şi percheziţionarea. Cred că o modificare legislativă cel puţin în a echilibra într-un fel aceste imunităţi este necesară", a spus procurorul-șef.

Șefa DNA spune că, s-ar impune o intervenţie legislativă şi pentru ca persoanele cu funcţii publice condamnate pentru fapte comise în timpul mandatului să nu mai poată să exercite aceste funcţii.

Comentarii Facebook