Duminica 28 Aprilie

Secuii ameninta cu blocarea drumurilor si nesupunere civica, daca Boc pune in aplicare reorganizarea teritoriala


Liderii Consiliului National Secuiesc ameninta cu actiuni de nesupunere civica si demonstratii in strada, in cazul in care propunerea PDL de regionalizare a Romaniei va fi adoptata.

"Toti cetatenii si toate autoritatile administratiei publice locale din tinutul Secuiesc trebuie sa protesteze hotarat si sa se pregateasca chiar si la nesupunere civica, demonstratii stradale, facand guvernul Romaniei sa inteleaga: asa ceva nu se poate face cu tinutul Secuiesc!", se arata in comunicatul de presa al Consiliului, care a fost trimis si ambasadelor statelor membre UE, dar si SUA si Rusiei.

Liderul Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat ca prin "nesupunere civica" se poate intelege neplata impozitelor sau blocarea unor portiuni de drumuri.

Seful UDMR din fruntea Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marti, ca maghiarii vor protesta in strada "fara arme".

"Noi speram sa se poata rezolva pe plan politic aceasta problema a transformarii actualelor regiuni de dezvoltare in judete, care e inadmisibila din punctul nostru de vedere. Pentru noi, singura varianta admisibila e ca judetele Covasna, Harghita si Mures sa fie intr-o singura regiune, tinutul Secuiesc, iar Satu Mare, Bihor si Salajul sa aiba, tot asa, o entitate separata, Partium, pentru ca si acolo e o comunitate maghiara aparte, cu o situatie aparte. Daca nu se poate rezolva pe plan politic, vom fi nevoiti sa recurgem la nesupunere civica, am discutat deja cu conducerea UDMR, cu conducatorii bisericilor maghiare, cu autoritatile administratiilor locale si cu reprezentantii societatii civile. Mai exact, asta inseamna ca, in prima faza, vom iesi in strada pasnic, fara arme, cum am dovedit in ultimii 20 de ani ca stim sa facem. Apoi, daca nu se rezolva nici asa, o sa vedem...", a declarat Tamas Sandor, citat de Gandul.

Tot marti, Tamas Sandor a dat o noua declaratie prin care si-a sustinut afirmatia, dar a subliniat ca nu a utilizat cuvantul "arme".

Comentarii Facebook