Scenariu de groază la Roșia Montană. Un academician prezintă riscurile lacului de cianură



Academicianul Augustin Buzura a prezentat un scenariu de groază în cazul exploatării miniere de la Roșia Montană, la care compania RMGC nu are răspuns.

Mai exact, acesta a pus problema unui cutremur sau a unei rupere de nori deasupra lacului cianurat care ar cauza probleme grave, iar apa contaminată s-ar putea infiltra chiar în pânza freatică. "Patru ţări ar fi in situaţia de a fi lovite foarte rău, plus Delta Dunării", a avertizat Buzura.

"Cunosc relativ bine studiile Academiei (pe tema proiectului RMGC). Pe mine m-au convins, dar chiar dacă nu m-ar fi convins, sunt câteva lucuri fără răspuns. Nimeni nu poate garanta că, în imensitatea aia de lac cianurat, că nu va fi un cutremur, o rupere de nori, că nu se va inflitra cianura ajungând la pânza freatică. Patru ţări ar fi in situaţia de a fi lovite foarte rău, plus Delta Dunării. Nimeni nu garantează că nu se infiltrează prin rocile respective. Tot de la Academie citire: economic nu e un câştig, miliardele alea sunt împărţite în foarte mulţi ani. Nu am nicio garanţie că mediul va fi asanat, si nici nu pot să-mi imaginez cum vor fi Munţii Apuseni fără patru munţi", a declarat Augustin Buzura la Realitatea TV.

Comentarii Facebook