S-a facut dreptate! Fostul ministru Ioan Botis trebuie sa restituie 150.000 de euro


Asociatia "Parteneriat Euroactiv Bistrita" trebuie sa resitutie statului suma de 152.000 de euro, bani pe care i-a primit in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene.

Asociatia era inregistrata la domiciliul lui Ioan Botis, fostul ministru al muncii, iar sotia acestuia a fost angajata in cadrul acestui proiect care urma sa aiba o valoare totala de 500.000 de euro.

"Contractul de finantare a fost reziliat prin decizia Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest (OIRPOSDRU Nord-Vest). Decizia de reziliere a fost emisa in baza articolului 14, aliniatul 3, din contractul de finantare incheiat intre OIRPOSDRU Nord-Vest si Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita la data de 22 octombrie 2010. Motivele care au stat la baza deciziei de reziliere fac trimitere la nerespectarea prevederilor contractului de finantare si ale legislatiei nationale si europene: descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie", a precizat Cristian Curta, ofiter de informare OIRPOSDRU Nord Vest.

Dupa ce cazul a fost intens dezbatut de mass-media a fosy declansata o ancheta pentru a se vedea daca fostul ministru si-a folosit influenta pentru a obtine acest contract prin Ministerul Muncii, pe care il conducea.

"Verificarea a inceput in 19 aprilie 2011 ca urmare a unor aspecte semnalate in mass-media. In urma verificarii intreprinse de OIRPOSDRU Nord-Vest au fost constatate: neconcordante intre unele actele justificative puse la dispozitie de Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, furnizarea unor documente incomplete si inexacte; cresterea, nejustificata prin documente suport, a numarului de ore de munca prestate de unii membri ai echipei de implementare a proiectului; existenta unor posibile conflicte de interese intre interesele personale ale unor membrii din echipa de implementare si interesele economice ale Uniunii Europene. Decizia de reziliere mentioneaza ca sumele deja primite cu titlu de prefinantare in cadrul contractului, in cuantum de 639.267 lei, trebuie restituite in intregime de catre Beneficiarul de proiect", a mai precizat Cristian Curta.

Fostul ministru Ioan Botis si-a dat demisia in urma scandalului iscat si este cercetat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru conflict de interese.

 

Conform Contractului de finantare, valoarea totala a proiectului "Sansa la demnitate" este de 2.130.890 lei, iar activitatile se desfasoara pe o perioada de 16 luni, cu incepere din data de 1 noiembrie 2010.

Vezi si...

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a demisionat in urma scandalului cu fonduri europene

Platile catre proiectul european din care era platita si sotia lui Ioan Botis, suspendate

Comentarii Facebook