Românii au salvat berzele de la îngheț. Gestul este făcut de o familie sărmană, dar cu suflet - VIDEO

 

O familie cu suflet din Moldova a luat berzele aproape înghețate și le-au dus în casa lor.

 

Păsările au ajuns în România în momentul valului de frig și au fost afectate serior. 

 

SOS: Salvați berzele si băgați-le la caldură, se anunță ninsori și foarte frig mai ales in zona Moldovei! Distribuiți, vă rog din suflet!”, se spune pe o pagină de Facebook.

 

Cum puteți ajuta berzele și când?

 

Sfaturi de la Societatea Ornitologică Română:

 

”1. Oferiți hrană păsărilor care au coborât din cuib (pește, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.

 

2. Dacă este înghețată, nu se poate mișca – atunci luați pasărea și adăpostiți-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc.

 

3. Limitați contactul cu barza, este pasăre sălbatică și lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsați pasărea singură, să se calmeze.

 

4. Oferiți apă păsării, continuați hrănirea.

 

5. Din momentul în care își revine, eliberați pasărea. Nu eliberați pasărea seara, doar dimineața sau la ora prânzului.

 

6. Dacă pasărea este lovită, are aripa ruptă sau sânge, luați legătura cu un medic veterinar.” 

 

”Din păcate, drumul spre iad este pavat cu bune intenții. S-a ajuns la situații când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde și a le duce în casă. Ce nu știu ei – că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migrației, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze și să le pună în pericol”, spune Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR.

 

Dacă ați văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii.

 

Sunt păsări care așteaptă îmbunătățirea vremii, pentru a continua migrația spre locurile de cuibărit. 

 

Barza albă este o pasăre de talie mare și are nevoie de curenții de aer cald pentru a continua migrația. Fără acești curenți ar avea un consum imens de energie în migrație, nu ar putea ajunge să parcurgă distanțe de peste 200 de kilometri zilnic. 

 

Frigul din ultima săptămână a făcut cele mai multe victime în rândul păsărilor de talie mică. Cel puțin în București și în zona de sud a țării au existat sute de cazuri de păsări găsite în zăpadă.

Comentarii Facebook