România cumpără carne de porc din Africa. Ce explicații are Ministerul Agriculturii

 

Mare parte din carnea de porc din marile lanțuri de retail provine din afara țării, din state europene sau Guinea Bissau.

 

Potrivit capital.ro, Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea, nu a știut să dea cifre privind importurile de carne de porc din această țară africană. Ba, mai mult, în loc să ofere date despre comerțul cu Guinea Bissau, a dat date despre comerțul cu Guinea Ecuatorială, tot un stat african dar aflat la 3.000 de kilometri distanță.

 

În loc să ne spună ce cantitate de carne de porc s-a importat din Guineea Bissau, ministrul Agriculturii, prin biroul de presă, ne-a oferit date despre comerţul cu carne între România şi Guineea... Ecuatorială. Aşa am aflat că nu avem date cu privire la importuri, dar că am exportat anul trecut în Guineea Ecuatorială 54 de tone de „carne şi organe comestibile de pasăre“, tranzacţie a cărei valoare a fost de aproximativ 51.000 euro. În ceea ce priveşte carnea de porc, un alt răspuns al Ministerului Agriculturii ne dă cel mai mult de gândit. „În anul 2017, perioada ianuarie–iunie, nu sunt înregistrate date statistice privind carnea şi produsele din carne de porc“, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Cu alte cuvinte, deocamdată, oficialii guvernamentali nu au date că în supermaketuri se vinde carne de porc proaspătă din Guineea Bissau.

 

Revenind la certitudini, carnea de porc ”exotic“ din Africa nu are cum să reprezinte un procent însemnat din vânzări. Din păcate, nici cea produsă în România nu prea se comercializează în supermaketuri. Astfel, conform datelor oficiale, principalele ţări care aprovizionează cu carne de porc marile magazine de la noi sunt Germania, Portugalia şi Ungaria. ”Foarte rar primim carne de porc din România. O dată pe lună, când prindem carne românească, o cumpărăm noi. Se importă pulpă dezosată, cotlet dezosat, ceafă, organe, ficat, inimă, limbă, rinichi şi carne tocată. Pe pungi scrie carne refrigerată, dar produsele sunt congelate”, a povestit un lucrător comercial de la raionul de carne al unui cunoscut supermarket, pentru sursa citată. 

Comentarii Facebook