Sambata 3 Decembrie

PSD explică într-un VIDEO modificările la codurile penale / UPDATE: PSD a șters filmul - VIDEO

 

UPDATE

 

PSD Craiova a șters de pe pagina de Facebook clipul în care polițiștii și procurorii erau făcuți incompetenți. 

 

Clipul a fost salvat de unii utilizatori de pe Facebook.

 

---------------------- 

PSD susține că prin modificarea codurilor penale vor fi eliminate abuzurile ”poliției incompetente”.

 

La metrou are loc o crimă. Se poate întâmpla să fii și tu prin preajmă. Și se poate întâmpla ca poliția incompetentă să nu-l identifice pe ucigaș și să caute un țap ispășitor. Iar tu ai putea fi acel țap ispășitor. Poliția ar spune că tu ești înregistrat pe camerele de luat vederi deși nu se vede foarte clar. Asta ți poate întâmpla acum, chiar ție! Dar dacă se modifică legea, iar Directiva Europeană intră în vigoare, atunci tu vei avea dreptul să ceri expertizarea probei video. Legea poate fi de partea ta! Nu de partea poliției sau a procurorilor incompetenți. Parlamentul trebuie să modifice legile justiției în folosul oamenilor. Gata cu țapii ispășitori”, este textul promovat de Lia Olguța Vasilescu. 

 

Opoziția acuză PSD, ALDE și UDMR că profită de transpunerea acestei directive europene în legisltația românească și au propus modificări care pun în pericol sistemul judiciar.

 

Procurorii Parchetului Bucureşti au atras atenția atenţia că ”modificarea articolelor 97 și 139 din Codul de procedură penală va face imposibilă folosirea în procese a înregistrărilor camerelor de supraveghere amplasate în zona comiterii faptelor penale”.

 

Daniel Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT, a declarat că ”absolut toate textele sunt exprimate în favoarea inculpatului” și că ”eliminarea imaginilor suprinse de camerele de supraveghere din ancheta penală ar face ca mulţi infractori să nu mai poată fi traşi la răspundere”.

 

Judecătorul Cristi Danileț atrage atenția că modificările care sunt aduse Legilor justiției vor face imposibilă prinderea corupților. Una dintre modificările propuse este ca judecătorii să fie obligați să îi anunțe pe cei ce urmează să fie interceptați.

 

Toți magistrații din țară sunt siderați de modul în care s-a desfășurat dezbaterile din Parlament cu privire la Legile Justiției și mai ales de ultimele propuneri de modificări ale Codului Penal și al Codului de procedură penală, săptămâna trecută. Am decis la nivelul întregii țări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment adresat clasei politice referitor la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România. Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmițând mesajul că sunt muți de uimire. Practic nu suntem de acord cu modificările la Legile justiției și lucrul acesta l-am exprimat în mod repetat toți judecătorii și toți procurorii de la nivelul Curții de Apel Cluj, toți procurorii și toți judecătorii din întreaga țară am transmis CSM -ului, iar CSM -ul a avizat negativ proiectele de modificare a legilor justiției. Din perspectiva noastră aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat în mod absolut au fost propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul penal și Codul de Procedură Penală. Este un fel de luptă împotriva anti-corupției care va avea un afect devastator asupra cauzelor penale ordinare. Sunt colegi procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă. Siguranța cetățeanului este pusă în pericol și cetățeanul onest va avea de suferit, tocmai pentru că se modifică aceste coduri fără să se discute cu profesioniștii.

 

Vorbesc despre imposibilitatea de a mai folosi înregistrările audio și video altele decât cele efectuate de către părțile implicate în dosare. Este vorba despre obligația judecătorului de drepturi și libertăți de a anunța partea pe care vrea să o pună sub puterea unui mandat de interceptare. Este vorba despre eliminarea infracțiunii de mărturie mincinoasă sau imposibilitatea de a mai aresta hoții periculoși sau tâlharii pentru că aceste lucruri se doresc a fi eliminate din Codul Penal și de procedură penală. Practic, cred că este un atac susținut împotriva justiției și împotriva funcționării justiției.

 

Ceea ce ați văzut aici a fost adunarea a 100 de judecători și procurori din Cluj, Gherla și Dej”, a declarat judecătorul Cristi Danileț. 
Comentarii Facebook