Proiectul Legii Educatiei a fost aprobat in viteza de Guvern - Vezi care sunt modificarile


Potrivit noului proiect al Legii Educatiei examenul de bacalaureat va fi compus din trei probe scrise, iar examenul oral va fi sustinut in doua limbi straine. Contractul intre parinti si scoli este mentinut, dar amenzile sunt mai mici.

Emil Boc a cerut ca legea educatiei sa fie dezbatuta cat mai rapid pentru a putea fi aplicat din anul scoalar 2010 - 2011.

Potrivit noului proiect, clasa pregatitoare de la gradinita va fi mutata la invatamantul primar, iar din anul 2010 gimnaziul va contine si clasa a IX - a. Acest lucru inseamna ca liceul va fi de trei ani, iar la final BAC -ul va consta din trei probe scrise. De asemenea, din 2012, la admiterea in liceu tinerii vor trebui sa prezinte un portofoliu educational.

"Sa spunem domeniul real, va fi o proba de limba romana, obligatorie, limba materna, o proba de matematica si una transdisciplinara de stiinte naturale. Deci am introdus o separare intre elementul principal, matematica si o proba transdisciplinara", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Parintii vor semna un contract cu scolile iar daca elevii chiulesc vor plati amenzi intre 100 si 1.000 de lei, dar ar putea fi pusi si sa lucreze in folosul comunitatii.

Potrivit noului proiect, dispar educatorii si invatatorii, iar acestia sunt inlocuiti de profesori, care vor avea nevoie de sase ani de studiu. O alta noutate este anul de stagiu obligatoriu si faptul ca va fi eliminat examenul de titularizare.

"Proiectul Legii Educatiei a fost construit in ideea stabilitatii. Sistemul are nevoie de stabilitate, de un cadru coerent si acestia au fost principalii piloni pe care am construit aceasta lege. Apoi ne-am gandit la coerenta sistemului educational, la predictibilitatea lui si la sustenabilitatea sa. Aceasta lege este pentru copii, pentru parinti, pentru profesori si in mare pentru societatea romaneasca din viitor", a spus Daniel Funeriu.

De la Guvern, proiectul de lege va merge in Parlament, iar premierul Emil Boc a declarat ca spera sa fie dezbatut de urgenta.

"Vreau sa ii invit pe cei din opozitie sa vina cu propuneri constructive, usa ministerului este deschisa. ii invit sa fie parte a solutiei, nu parte a problemei sistemului educational", a afirmat ministrul Funeriu.

 

Acesta este cel de-al patrulea proiect prin care se incearca modificarea Legii Invatamantului din 1998. Acelasi lucru a fost incercat si de Mircea Miclea, Ecaterina Andronescu si Cristian Adomnitei.

 

 

Comentarii Facebook