Previziunea sumbră a ministrului Sănătății: În 2-3 ani nu vom mai avea medici specialiști


Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, marți, că în 2-3 ani România nu va mai avea medici specialiști, în cazul în care în 2015 nu vor fi adoptate o serie măsuri pentru stimularea financiară a personalului medical.

"Suntem în situația în care ne-au plecat medicii: rânduri, rânduri mari. E foarte greu să-i ții în România în condiții de concurență cu țările puternice din Europa, pentru că suntem practic aceeași piață, dar cu salarizări diferite și ofertele curg lanț. Pentru România care a făcut niște greșeli și de salarizare și de politică a cadrelor — blocare de posturi, închidere de spitale—, s-a ajuns în situația în care, dacă nu facem ceva în 2015, în 2-3 ani în România nu o să mai ai medic specialist", a afirmat Bănicioiu, marți seară, la o emisiune TV, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că este de acord cu proiectul de lege din Parlament privind impozitarea "contribuției" pacienților pentru motivarea personalului medical.

"Normal că susțin acest proiect de lege. L-am discutat cu foarte mulți colegi din Parlament. Cred că va întruni o largă majoritate. Sunt convins că va trece foarte ușor de Senat și unde, pentru că au trecut sărbătorile pascale, va fi dezbătut cu celeritate. Apoi la Camera Deputaților îmi doresc să fie nu neapărat o dezbatere rapidă, ci una consistentă, pentru că sunt unele chestiuni care nu sunt încă stabilite și trebuie să își aducă fiecare contribuția", a spus ministrul Sănătății.

Conform ministrului, tarifele personalului medical se vor stabili de către o comisie la nivelul Ministerului Sănătății, prin norme care să fie modificate anual sau la doi ani.

"Până acum s-a ajuns la acele mercuriale foarte populare, pentru că nici nu au fost reguli, nici salarizarea nu a fost pe măsură, nici oamenii nu au avut niște lucruri foarte clar impuse și atunci s-au creat niște derapaje foarte grave. (...) E valabil pentru tot personalul. Nu toată lumea va trebui să plătească aceste tarife, în timpul programului, probabil, până la ora 14,00, toate consultațiile rămân ca și până acum gratuite", a adăugat Bănicioiu.

El a mai explicat că proiectul de lege presupune, de asemenea, introducerea unui sistem de programări.

"Dar, dacă vrei să optezi pentru un anume specialist, poți să plătești o taxă. (...) Din punctul meu de vedere, crești calitatea, concurență între stat și privat, motivezi și medicul și crești calitatea actului medical. (...) Și numele mari operează și acum la privat și plătești. Dacă legea va funcționa, ținem și medicii pe loc, revin cei plecați pentru că veniturile vor deveni competitive cu ceea ce e afară și atunci ai alternativă în România", a spus Bănicioiu.

Comentarii Facebook