Presedintele cheama partidele la negocieri pe tema Agentiei Nationale de Integritate

Presedintele Traian basescu a chemat luni la Cotroceni partidele politice pentru consultari pe tema situatiei generate de decizia Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea unor dispozitii ale legii de functionare a ANI.

 

Presedintele Traian Basescu se va intalni luni cu "partidele politice parlamentare, grupul minoritatilor nationale si cu grupurile parlamentare de independenti din Parlamentul Romaniei, pe tema situatiei generate de decizia Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea unor dispozitii ale Legii de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate”, potrivit administratiei prezidentiale.

 

Curtea Cosntitutionala a decis ca unele articole din legea de functionare a ANI sunt neconstitutionale. Potrivit deciziei, ANI are atributii peste cele normale pentru un organ administrativ si se produce astfel confuzie intre ancheta si judecata. De asemenea, CC considera ca publicarea declaratiilor de avere incalca dreptul la viata privata.

 

"Obligatia prevazuta de lege de a se publica declaratiile de avere si de interese pe paginile de internet ale entitatilor unde persoanele care, in conformitate cu prevederile legale, au obligatia de a le depune, precum si transmiterea acestora catre Agentie in vederea publicarii pe pagina de internet a acesteia nesocotesc dreptul la respectul si ocrotirea vietii private, consacrat prin art.26 din Legea fundamentala, precum si prin art.8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, prin expunerea nejustificata in mod obiectiv si rational, pe pagina de internet, a datelor referitoare la averea si interesele persoanelor ce au, potrivit legii, obligatia de a depune declaratii de avere si de interese", se arata in decizia Curtii Constitutionale.

Comentarii Facebook