Obezitatea ar putea fi problemă genetică. Vezi ce au descoperit cercetătorii



Oamenii de știință au descoperit în urmă cu câțiva ani gena FTO, care are un rol important în apariția obezității, însă mecanismul din spatele acestei asocieri nu era cunoscută încă. Acum, cercetătorii au reușit să descifreze misterul influenței genei FTO asupra greutății.

Potrivit oamenilor de știință, care au descifrat recent mecanismul prin care gena FTO influenţează greutatea corporală, această secvenţă de ADN problematică, îi împiedică pe oameni să se simtă sătui şi îi face să simtă frecvent pofta de dulciuri şi mâncăruri grase.

Cunoscând modul în care acţionează gena, pot fi explorate noi căi de a contracara influenţa ei, pentru a combate obezitatea care, în multe ţări ocidentale, tinde să capete proporţiile unei adevărate epidemii.

Milioane de britanici, de pildă, poartă o varianta problematică a acestei gene (aproximativ jumătate din populaţia ţării, după aprecierile cercetătorilor), fie într-un singur exemplar, fie în două exemplare (deoarece când vorbim despre „genă” este vorba, în realitate, despre o pereche de gene, situate pe doi cromozomi pereche; în cazul de faţă, cele două copii ale genei FTO se găsesc pe cromozomii din perechea 16).

Cei 16% dintre locuitori care poartă două copii ale acestei variante „defecte” a genei au şanse cu 70% mai mari să devină obezi decât cei care nu au nicio copie a variantei genei FTO. Chiar şi cei 49% care au singură copie a genei problematice au şanse cu 30% mai mari de a deveni obezi.

Oamenii care au această variantă (botezată de cercetători „gena obezităţii” sau „gena foamei”) tind să mănânce mai mult şi, cel mai adesea, eşuează în încercarea de a pierde în greutate prin dietă.

Mecanismul acţiunii acestei gene implică un hormon numit grelină, responsabil de apariţia senzaţiei de foame. Oamenii care au „gena obezităţii” nu prezintă o scădere semnificativă a nivelului de grelină după ce au mâncat o cantitate obişnuită de alimente, ceea ce îi face să mănânce foarte mult.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook