Duminica 28 Aprilie

O nouă planetă a fost descoperită. Ce spun astronomii


Un grup de astronomi europeni şi canadieni au anunţat că au descoperit o planetă... hoinară, care nu se află pe orbita vreunei stele şi pluteşte liberă în spaţiul interstelar.

Acest tip de planetă, "rece şi tânără", nu a mai fost observată până acum şi "este vorba de obiectul cu masă planetară cel mai aproape de sistemul nostru solar descoperit până în prezent", a rezumat într-un comunicat Etienne Artigau, astrofizician la Universitatea din Montreal /UdeM/, potrivit Agerpres.

Planeta CFBDSIR2149  se află la circa 100 de ani-lumină de Soarele Terrei, făcând parte aparent dintr-un grup de stele foarte tinere cunoscut sub numele AB Doradus, "grupul stelar în mişcare" cel mai apropiat de sistemul nostru solar. Ea are "numai" 50 până la 120 milioane de ani, o temperatură în jur de 400 grade Celsius şi o masă de 4 până la 7 ori cea a planetei Jupiter, cu mult sub cea a "piticelor brune", acele "stele ratate" care nu au suficientă masă pentru declanşarea reacţiilor nucleare ce fac stelele să strălucească.

Descoperirea cercetătorilor vine după 10 ani de muncă şi confirmă teoriile privind formarea stelelor şi a planetelor.

Comentarii Facebook