O nouă afecțiune letală a fost asociată paracetamolului


Analgezic folosit în toată lumea, paracetamolul poate provoca anumite afecțiuni rare ale pielii care sunt foarte grave, chiar fatale. Avertismentul a fost lansate de către instituţia ce autorizează comercializarea alimentelor şi a medicamentelor în SUA, „Food and Drug Administration”.

Agenţia a anunţat că ia măsuri pentru a adăuga detalii despre reacţiile de piele pe prospectul medicamentului, urmând să solicite introducerea acestor avertismente în prospectele tuturor medicamentelor ce conţin paracetamol, scrie Descoperă.ro.

Potrivit FDA, unele dintre simptomele acestor afecțiuni se numără iritaţiile, băşicile şi vătămări pe suprafeţe mari ale pielii.

Pacienţii care iau paracetamol şi dezvoltă aceste simptome sunt atenționați să înceteze imediat consumul acestui medicament şi să se adreseze medicilor.

Aceste informaţii noi nu au ca scop îngrijorarea consumatorilor şi a cadrelor medicale şi nici nu doresc să-i încurajeze pe oameni să apeleze la alte medicamente”, spune dr. Sharon Hertz, director adjunct în cadrul Division of Anesthesia, Analgesia and Addiction de la FDA. „Cu toate acestea, este extrem de important ca oamenii să recunoască şi să reacţioneze rapid în cazul acestor simptome rare, dar extrem de grave, ce au potenţialul de a fi letale”, a adăugat specialista.

FDA a hotărât să lanseze avertismentul în urma analizelor unor cazuri în care medicamentul a fost acuzat de provocarea acestor reacţii pe piele. Peste 100 de cazuri în care paracetamolul a provocat reacţii de piele au fost raportate către FDA între 1969 şi 2012, cazurile rezultând în 67 de spitalizări şi 12 decese.

Afecțiunile de piele asociate acestui medicament sunt Sindromul Stevens-Johnson (SJS) şi necroliza epidermică toxică, în care stratul superior al pielii se separă de straturile inferioare.

Oamenii de știință afirmă că nu există o metodă de identificare a persoanelor care prezintă riscul de a dezvolta această reacție la medicamet și în același timp, FDA anunţă că beneficiile acestui medicament sunt mai mari decât riscurile asociate.

Comentarii Facebook