O anomalie a ADN-ului cauzează un risc ridicat de apariție al cancerului


Potrivit unui studiu froaco-britanic, publicat într-o revistă de specialitate, anomalii cromozomiale ar putea fi explicația pentru riscu ridicat al cancerului de sânge la pacienții care suferă de diabet de tipul 2, cel mai frecvent.

Diabetul de tipul 2 este o maladie endocrină despre care medicii asociată cu riscul ridicat de cancere hematologice, precum leucemia şi limfomul. Motivele din spatele acestei asocieri a rămas un mister până în ziua de astăzi.

Studiind AND-ul sangvin recoltat de 7.437 de persoane în vârstă de peste 50 de ani, dintre care 2.208 erau pacienţi diagnosticaţi cu diabet de tip 2, medici din Franţa, Marea Britanie şi Qatar au ajuns la concluzia că una dintre explicaţii ar putea consta în prezenţa anumitor anomalii cromozomiale, anomaliile clonale în mozaic (ACM), scrie Descoperă.ro.

Aceste anomalii afectează porţiuni mari din cromozomi (uneori chiar în întregime) şi apar în ADN-ul celulelor sangvine sau salivare ale persoanelor în vârstă.

Ele sunt foarte rare la persoanele tinere, în condiţiile în care aceste anomalii afectează 2% din totalul persoanelor de peste 70 de ani, la care declanşează riscul de cancere, în special cele hematologice.

Rezultatele studiului au pus în evidență faptul că ACM erau de patru ori mai numeroase la pacienţii care suferă de diabet de tip 2 decât la pacienţii din grupul-ţintă, diabeticii purtători ai acestor anomalii prezentând totodată mai multe complicaţii vasculare (la nivelul ochilor, al rinichilor şi al inimii) decât diabeticii nepurtători de ACM.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook