Nu plăteşti ratele la bancă? Ai putea fi executat de BNR


Bancherul de investiţii, Matei Păun, susţine că mulţi români care întârzie plata creditelor nu prea s-au confruntat cu o atitudine tranşantă din partea băncilor.

Situaţia celor care stau în casele luate pe credit şi nu şi au restanţe la banci, ar putea putea deveni una gravă, dacă băncile vor fi obligate de către Banca Naţională Română (BNR) să scape de creditele neperformante, ele fiind cele care blochează cel mai mult economia.

Matei Păun consideră că, dintre toate domeniile de economie, sectorul bancar este cel care are nevoie de cele mai multe ajustări şi atâta timp cât întârzie curăţenia internă, băncile blochează mai mult revenirea economică.

"Au multe miliarde de euro blocate în credite neperformante, pe care întârzie să le închidă, să le execute. Băncile nu au capacitatea de a executa aceste credite, astfel că trebuie să le vândă. Blocarea acestor bani afectează apetitul băncilor de a acorda noi credite. În plus, băncile trebuie să îşi eficientizeze reţelele. Au prea multe unităţi şi asta afectează de asemenea apetitul lor de creditare, prin cheltuieli prea mai de funcţionare", explică Matei Păun, managing partner la banca de investiţii BAC Investment România, potrivit capital.ro

Comentarii Facebook