Sambata 4 Februarie

Noua Lege a circulatiei: Se da examen pentru moped si permisul va fi in dublu exemplar


Noua Lege a Circulatiei vine cu modificari intre care se numara examenul pentru conducerea unui moped si introducerea duplicatului pentru permisele de conducere.

Ministerul Administratiei si Internelor supune dezbaterii publice, de astazi, proiectul Legii.

Astfel, prin noua lege sunt introduse in categoria autovehiculelor si mopedele si triciclurile, pentru care ar putea fi necesar un permis de conducere.

Noua lege ar putea sa instituie introducerea duplicatului permisului de conducere in cazul schimbarii numelui, pierderii, furtului ori al deteriorarii permiselor de conducere. Duplicatul se elibereaza cu aceeasi valabilitate administrativa cu documentul inlocuit si nu cu o noua perioada de valabilitate atribuita oricarui document nou eliberat. Se elimina, astfel, posibilitatea obtinerii unei noi perioade de valabilitate de 10 ani in conditiile in care solicitarea de preschimbare a permisului detinut intervine cu cateva luni, saptamani sau chiar zile inainte de expirarea valabilitatii documentului in uz.
 
In plus, este supusa dezbaterii obligativitatea efectuarii examinarii medicale periodice pentru eliberarea unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa. in aceste conditii, eliberarea unui document cu o noua perioada de valabilitate administrativa este conditionata de obligativitatea efectuarii verificarii medicale periodice pentru categoria / categoriile de permis detinute. Se exclude posibilitatea obtinerii unui nou permis valid pentru o noua perioada de valabilitate administrativa de 10 ani, fara efectuarea verificarii medicale periodice, in conditiile in care solicitarea de preschimbare a permisului detinut intervine cu cateva luni, saptamani sau chiar zile inainte de expirarea valabilitatii documentului in uz.

In baza noii Legi ar putea fi instituite doua noi categorii ale permisului de conducere: categoria "AM", pentru modepe si vehiculele asimilitate acestora; si categoria "A2", destinata conducerii motocicletelor ale caror perfomante si caracteristici tehnice se situeaza intre actuala subcategorie "A1" (viitoarea categorie "A1") si categoria "A".

De asemenea, pentru a conduce autovehicule din categoriile D si DE ar putea fi crescuta varsta de la 21 la 24 ani.

 

In plus, se propune si revizuirea perioadei de valabilitate administrativa pentru categoriile permisului de conducere, astfel:
- 5 ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
- 10 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 si BE.

     
Textul Legii poatefi consultat la adresa: www.mai.gov.ro

Comentarii Facebook