Nastase, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare in cazul "Zambaccian"


Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat, vineri, la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj in dosarul "Zambaccian", fiind achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Si sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata in dosarul cunoscut sub numele de "Zambaccian". Instanta suprema a dispus condamnarea ei la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Dana Nastase este acuzata de "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

 

DNA ii pune sechestru lui Adrian Nastase

Directia Nationala Anticoruptie a pus sechestru pe casa din Zambaccian a lui Adrian Nastase. Parlamentarii au  avizat inceperea urmariririi penale pentru dosarul "Zambaccian 1" in mai 2009. DNA a luat aceasta masura pentru a treia oara.

 

"In perioada 2002-2004, Adrian Nastase a primit de la Irina Paul Jianu, in mod repetat si in baza aceleiesi rezolutii infractionale, in scopul mentinerii acesteia in functia de inspector general de stat, foloase necuvenite estimate la 2.019.250.439 lei vechi, constand in contravaloarea unor bunuri achizitionate in Republica Populara Chineza, obligatii vamale si cheltuieli de transport corespunzatoare acestor bunuri si contravaloarea lucrarilor de tamplarie efectuate la un imobil", se arata intr-un comunicat al Parchetului.

 

Adrian Nastase mai este acuzat de prucurori si ca intre 2002 si 2004 a primit foloase necuvenite si de la Ioan Paun, pentru a-l mentine pe acesta in functia de consul general si sef al Consulatului General al Romaniei. Aceste foloase ar fi constat, spun procurorii, in achizitionarea si transportul unor bunuri din Republica Populara Chineza.

 

Mai mult, se pare ca Adrian Nastase chiar l-ar fi constrans pe Ioan Paun sa nu declare organelor de urmarire penala tot ceea ce stia, sa nu le predea inscrisurile pe care le detinea si sa le  distruga, "amenintandu-l ca in caz contrar Irina Paul Jianu va face afirmatii la adresa sa de natura sa il discrediteze, ceea ce ii va afecta evolutia profesionala", se mai arata in comunicatul DNA.

Comentarii Facebook