Miercuri 24 Aprilie

Ministrul Muncii a descoperit vinovatul în privința scăderii salariilor bugetarilor

 

Lia Olguţa Vasilescu a descoperit cine se face vinovat de scăderea salariilor bugetarilor, în urma revoluției fiscale.

 

Am constatat ceea ce estimasem şi ieri că este greşit. Li se calculează greşit salariile grefierilor de către cei de la Resurse Umane şi se intrepretează greşit legea. Legea este ghidul aprobat împreună cu Curtea de Conturi și este pe site-ul ministerului de o lună de zile. Cred că cei de la Resurse Umane puteau să-l consulte. (...) Din punctul nostru de vedere, legea este foarte clară și foarte ușor de înțeles. Ca dovadă că din toate Curțile de Apel, doar în patru au apărut astfel de probleme, pentru că s-au făcut calculele greșite. (...) Pur și simplu, cineva a calculat greșit. Poate că ar trebui să-și asume răspunderea”, a spus Olguța Vasilescu, la Palatul Parlamentului.

 

Despre nemulumirile angajaților din sistemul sanitar, Olguța Vasilescu a spsu că va discuta cu sindicatele. ”Dacă au ceva de reclamat, noi îi așteptăm la minister să stăm de vorbă cu ei și ei știu că de fiecare dată când au discutat cu noi li s-au rezolvat toate problemele, ca dovadă OUG 91, care s-a emis în luna decembrie. Atunci când se constată o neclaritate, o problemă, să se adreseze direct Ministerului Muncii, care acum are în componență și dialogul social, ca să rezolvăm toate aceste probleme la masa verde”, a afirmat Vasilescu. 

 

Ea a mai spus că 3% dintre bugetarii care au primit mai puțini bani au fost avertizaţi în acest sens încă de anul trecut, totul fiind o urmare a echilibrării sistemului.

 

Despre pierderile la salariu din mediul privat, ministrul Muncii a datvina pe angajatori.

 

Mi se pare că îi plângeţi foarte mult pe salarii foarte mari. Ca să echilibrăm sistemul a fost singura modalitate. Pentru 3% e mare scandal, deşi majoritatea cred că sunt mulţumiţi. În ceea ce mă priveşte, intraţi pe pagina de Facebook şi veţi vedea postată o emisiune de anul trecut, în care am spus clar că la 3% din bugetari le va scădea salariul. (...) Nu avem informaţii de scăderi salariale din mediul privat. În orice caz, repet: transferul contribuţiilor nu ar trebui să afecteze netul salariatului. Dacă le-au scăzut salariile înseamnă că angajatorul a vrut să-şi crească profitul şi l-a furat pe angajat. Nu e vina ministerului. (...) Nu există nicio variantă de primă. Cred că am explicat legea de 1000 de ori. Cei care sunt peste grila din 2022 la 1 ianuarie 2018 se opresc. Ceilalţi au creşteri de 25% pe brut care acoperă transferul contribuţiilor sau de 28% pentru IT sau pentru persoane cu handicap. Nu există variantă să scadă salarii din cauza contribuţiilor în mediul bugetar. Exclus exclus exclus!”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Parlament.

Comentarii Facebook