Duminica 25 Septembrie

Ministrul Educației: Școala este gratuită. Plătesc statul și părinții, copilul nu plătește nimic VIDEOMinistrul Educației, Liviu Pop, a declarat, în cadrul unei emisiuni la Digi 24, că educația este gratuită în România ”conform Constituției”, însă acea gratuitate trebuie asigurată de stat și de părinți.

Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”, a spus Liviu Pop, la Digi 24.

Ministrul a spus că el, ca părinte, cheltuiește bani pe sandvișul cu care merge copilul la școală, cu auxiliarele de care are nevoie copilul.

Nu avem fondul clasei. Avem o asociație de părinți, bani pe care îi gestionăm noi, nu are nicio influență”, a mai spus Liviu Pop.

Întrebat dacă, în condițiile în care părinții finanțează educația copilului, nu ar trebui să aibă și ei un cuvânt de spus în privința materiilor, acesta a răspuns: „Părintele participă la decizii, dar nu se prea pricep. Neavând o radiografie clară a ceea ce știe copilul meu pe competențele de bază, pe trunchiul obligatoriu, eu nu știu dacă... Eu iau fetița mea, e mai bună la chimie sau la fizică. Nu știu dacă e mai bună la română sau la engleză. Nu mi s-a spus, nu știu, sunt trei sau patru zone de orientare școlară, că așa e făcut sistemul, nu că nu mi-aș dori eu să știu. Ce să-i spun eu la opțional să facă? Astronomia? Altă disciplină? De aceea, părintele trebuie să fie partenerul școlii. Acolo unde părintele este partenerul școlii, copilul are de câștigat. Noi avem sute de mii de copii cu părinții în străinătate. Cine face orientarea la ei? Bunicul, mătușa, strada?”.

Comentarii Facebook