Miercuri 24 Aprilie

Ministrul de Interne, Carmen Dan: Sunt 5 cazuri de abuzuri contra protestatarilor

 

Carmen Dan, ministrul afacerilor Interne, a precizat că au fost descoperite cinci cazuri de abuzuri contra protestatarilor care nu au comis violențe. 

 

Astăzi mi s-a prezentat raportul privind evenimentele din 10 august. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit, fie ei membri ai forțelor de ordine sau civili. Nu am nicio ezitare să prezint acest raport în parlament sau în CSAT. Au fost deschise 21 de dosare penale, trei persoane au fost arestate, au fost aplicate 64 de amenzi contravenționale.

 

De mâine vom merge la parchetele civile cu date si sesizări. Avem 2 terabytes de filmări. Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Au fost descoperite 5 cazuri de abuzuri contra unor persoane care nu au comis acte de violență.

 

Raportul are 90 de file și este clasificat secret de serviciu. Conform datelor din raport care pot fi făcute publice, MAI a cerut instituțiilor partenere date privind acest protest. Fluxul informațional nu a adus noutăți. Cazan a avut la dispozitive resurse suplimentare, dar și jandarmi din București, Constanța, Craiova. Dacă există o lege care permite jandarmilor să folosească gaze lacrimogene, nu există o lege care să permită protestatarilor să arunce cu pietre din pavaj", a afirmat Cramen Dan.

 

Carmen Dan a anunţat că informările venite de la servicii referitoare la mitingul din 10 august au avut caracter general şi nu au arătat o situaţie de criză care, prin complexitate, să ameninţe situaţia politică sau socială.

 

Nu a existat un organizator care să-şi asume responsabilitatea legală. Legea reglementează şi adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situaţie. Acest protest a fost anunţat în spaţiul public şi în mass-media. Acest raport are 90 de file şi e clasificat secret de serviciu. Natura clasificată este dată de faptul că informaţii date vizează date solicitate unor instituţii”, a declarat Carmen Dan.

 

Existau două grupuri de protestatari: unul în Piața Victoriei, unul în Piața Universității. Nu au existat intenții din partea jandarmilor de a provoca mulțimile. La ora 16 s-a prezentat prefectul în piață. Grupările se îndreptau spre intrarea în curtea Palatului Victoria, printre mașini, dinspre strada Paris. În fața Guvernului se permite o presiune constantă, pentru a bloca regruparea jandarmilor. Jandarmeria a folosit gaze iritante abia acum”, a mai zis ministrul de Interne.

Comentarii Facebook