Micii, campionii grătarului de 1 Mai. Românii au consumat peste 30 milioane de mici într-o singură zi



De pe tradiționalul grătar de 1 Mai nu pot lipsi micii, iar în acest an românii au consumat 30 milioane de mici într-o singură zi.

Reprezentanții producătorilor din industria cărnii susțin că aplicarea cotei de TVa de 5% la această categorie de produse ar putea crește consumul de la 3 la 4 mici de persoană.

Românii mănâncă aproape o jumătate de miliard de mici pe an, iar în ziua de 1 Mai consumă 30 de milioane de mici. Aceştia puşi cap la cap formează un lanţ care ar uni Bucureşti de Munchen, în patria produselor din carne, adică 1.500 de km distanţă. Spunem acest lucru ca să vedem care este impactul acestui produs în alimentaţia românilor.Vrem să arătăm ce înseamnă micul ca şi instituţie ca şi element cultural în alimentaţia românilor. Întotdeauna la un astfel de eveniment unde sunt producători, procesatori şi consumatori exista permanent un invitat pe care nu-l sesizăm, iar acest invitat este statul. Acesta, până să fi mâncat românii micii de pe grătar, este plătit deja cu o cincime din micii cu TVA 24%, respectiv din 20 de mici, patru zboară în geanta statului. Dacă TVA ar fi 5% ar rămâne cu trei mici pe grătar în plus, adică am da doar unul statului”, a declarat, joi, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, la conferinţă privind reducerea TVA la carne, organizată într-un cadru natural, la picnic, la un grătar cu mici, informează Agerpres.

Potrivit datelor de la Pro Agro, românii consumă anual între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mese ajung în jur de 440 de milioane de mici, în fiecare an. Federația a calculat că că, dacă am pune cap la cap toţi aceşti mici, ”am ajunge până la lună şi ne-ar mai rămâne să facem înconjurul pământului, de două ori”.

Dacă luăm în calcul populaţia activă, reiese că un român mănâncă în medie 40 de mici pe an, conform datelor INS, iar populaţia activă reprezintă 11,01 milioane şi este cuprinsă între 20 şi 55 ani.

Comentarii Facebook