Metoda inedită prin care îți grăbești procesul de vindecare a rănilor


Potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Auckland, atunci când scriem despre experienșele traumatizante pe care le-am trăit, grăbim procesul de vindecare a rănilor fizice.

Cercetarea, coordonată de Elizabeth Broadbent de la Universitatea Auckland, a fost realizată pe un eşantion de 49 de adulţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 64 şi 97 de ani. Fiecare participant a fost rugat ca timp de 3 zile să îşi rezerve zilnic câte 20 de minute pentru a scrie. Jumătate dintre participanţi au notat „despre cea mai traumatică/ supărătoare experienţă din viaţă, pătrunzând în cele mai adânci gânduri, sentimente şi emoţii induse de amintirea acestui eveniment, lucruri pe care nu le-au mai spus nimănui”. Ceilalţi participanţi, în schimb, „au scris despre activităţile zilnice pe care urmau să le facă a doua zi, fără a menţiona emoţii, opinii sau credinţe”, scrie Descoperă.ro.

După două săptămâni participanții au fost supuși unei biopsii de piele de 4mm, realizată pe partea anterioară a brațului, iar în următoarele zile, rănile au fost fotografiate cu regularitate pentru a determina viteza de vindecare.

În cea de a 11-a zi de la biopsie, 76,2% dintre participanţii care au scris despre emoţiile produse de evenimentele traumatizante se vindecaseră complet, în timp ce doar 42,1% dintre cei care scriseseră despre programul zilnic.

Mecanismele biologice şi psihologice din spatele acestui efect au rămas necunoscute”, au notat oamenii de ştiinţă adăugând şi că cei care au notat despre sentimentele lor au experimentat un nivel de stres şi semne ale depresiei similare cu cele ale celorlalţi participanţi.

Deși nu au fost conștienți de faptul că s-au simțit mai relaxați sau că aveau o atitudine mai pozitivă, notarea traumelor pare să fi declanșat o reacție în corp, probabil una ce acționează sistemul imunitar.

Comentarii Facebook