Mărturia SOLIDĂ a unui fost colonel, care demonstrează legăturile Securității cu teroristul Carlos Șacalul

 

Documentul INEDIT de mai jos prezintă una dintre puținele dovezi, mărturii ale colaborării ofițerilor de securitate din România, DSS/CIE, cu teroriștii occidentali în perioada războiului rece. 

 

Conform mărturiei colonelului Ion Deaconescu, colonelul Sergiu Nica (CIE) a primit ordin direct din partea sefului DSS - Tudor Postelnicu - să se deplaseze în Cehoslovacia pentru a-l contacta pe "Carlos" în vederea anihilării lui Ion Mihai Pacepa fugit în Statele Unite. Discuțiile dintre ofițerii de securitate și teoriștii s-au realizat în 1979, colonelul Sergiu Nica fiind însoțit de Ion Deaconescu. Intâlnirea cu ”Carlos” a avut loc într-un hotel-castel din Praga. 

 

Colaborarea ofițerilor Departamentului Securităţii Statului și Centrului de Informații Externe cu grupul lui ”Carlos” este confirmată de mai multe rapoarte ale STASI, redactate în februarie 1981. Ofițerii CIE au avut un orizont operațional mai complex decât al altor servicii secrete est europene. Aceștia nu s-au limitat la negocierea și comandarea unor atentate teroriste împotriva dizidenților regimului Ceaușescu din Occident, ci încercau să înțeleagă și să profite de caracatița informațională generată de micile grupări teroriste anticapitaliste din occident: RAF, Mișcarea 2 iunie, Celulele Revoluționare, ETA, Brigăzile Roșii, parțial IRA și fracțiunile desprinse din aceasta”, comentează istoricul clujean, Horia Nasra, veridicitatea și utilitatea documentului.

 

Colonelul Ion Deaconescu le-a povestit pe larg procurorilor militari cum a decurs întâlnirea cu teroristul Carlos. 

 

Procuratura României

Secția Parchetelor Militare

Declarație – 20 ianuarie 1998

 

În 1980 eram ofițer activ la Centrul de Informații Externe comandat de Romulus Duma.

 

Având în răspundere teritorială dosarul lui Pacepa stabilit în SUA, am fost chemat de Tudor Postelnicu (șeful Departamentului Securității Statului) care mi-a ordonat să mă deplasez la Praga împreună cu col. Nica Sergiu de la USLA pentru a obține informații despre Pacepa. Postelnicu mi-a precizat că responsabilitățiile informative sunt ale lui Nica Sergiu și că nu mă interesează pe mine. Împreună cu Nica Sergiu am plecat cu avionul la Praga și în hotelul în care ne-am cazat (cel mai mare hotel) am asistat la o discutie purtata de colonelul Nica Sergiu în limba engleză cu doi bărbați și o femeie.

 

Eu necunoscând limba engleză nu știu ce au vorbit. Tema discuțiilor a fost obținerea informațiilor despre Pacepa. Cei doi bărbați au spus că au ceva posibilități informative în SUA și că vor încerca să obțină informații despre Pacepa. Eu m-am ocupat atunci de protocol fiindcă interlocutorii lui Sergiu Nica au venit în apartamentul nostru”, se arată în mărturia colonelului Deaconescu. 

 

Documentul este inedit și prin prisma demitizării unui mister referitor la existența fizică a lui Mihai Pacepa, fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu, după fuga sa din 1978 în Statele Unite. Practic în anii `80 ofițerii DSS și DIE încă sperau să-l captureze pe Pacepa de la americani prin informațiile obținute și de la rețeaua teroristă europeană educată la Universitatea ”Prieteniei Popoarelor - Patrice Lumumba” și antrenată în campusuri speciale ale serviciilor secrete comuniste”, explică Nasra.

 

Întâlnirile din Cehoslovacia cu teroristul Carlos au fost scurte. Ion Deaconescu a relatat că nici nu a știut cu cine stă de vorbă.

 

Discuțiile au durat o ora sau doua. Cei doi barbați era în vârsta unul de 30 de ani și altul de aproximativ 25 de ani. La Praga am stat două zile după care ne-am întors cu avionul în România. 

 

Îmi amintesc că în avion Nica m-a întrebat dacă știu cu cine a discutat și eu i-am răspuns că nu știu și nici nu mă interesează întrucât așa am primit dispoziție de la Postelnicu. Totuși colonelul Nica mi-a zis că am discutat cu Carlos. Menționez că la Praga am avut câteva mii de dolari, dar nu i-am dat bani lui Carlos atunci.


După aceasta eu am mai participat la una sau două discuții cu Carlos împreună cu generalul Pleșiță și colonelul Nica Sergiu la o vilă conspirativă de lângă ”Otopeni” unde Carlos a fost cazat. Discuțiile au fost conduse de generalul Pleșiță și au avut două teme: informații despre Pacepa și abținerea lui Carlos de a întreprinde acțiuni teroriste față de România și ambasadelor noastre din străinătate. Îmi amintesc că generalul Pleșiță a discutat cu Carlos probleme politice. Carlos a stat la vila de la Otopeni cu o femeie pe nume Lili și posibil încă un bărbat. 

 

Practic de Carlos și însoțitorii săi s-a ocupat colonelul Nica și cei de la unitatea acestuia”, a mai dezvăluit colonelul Ion Deaconescu.

 

Unitate Specială din cadrul Securității acționa partiționat atât intern cât și extern. US era o componentă specială a structurii Securităţii înfiinţată la nivel central în 1973, specializată în interceptarea corespondenţei (Unitatea Specială „S”), interceptarea convorbirilor telefonice şi utilizarea tehnicii operative (Unitatea Specială „T”), interceptarea  transmisiilor în eter, în special ale posturilor de radio considerate ostile regimului comunist (Unitatea Specială „R”), şi lupta antiteroristă (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă – U.S.L.A.) decimată în 1989...

 

În ceea ce privește Centrul de Informaţii Externe, această unitate avea indicativul numeric U.M. 0544, având în subordine mai multe subunităţi (U.M. 0195, U.M. 0282, U.M. 0225, U.M. 0503, U.M. 0525, U.M. 0107 etc.)”, a adăugat istoricul clujean Gabriel Horia Nasra.

 

Subunitatea UM 0102 la care lucram avea un dosar de urmărire informativă a lui Pacepa, iar pentru Carlos nu cunosc daca a avut un asemenea dosar pentru ca de el s-a ocupat USLA. Menționez că UM 0297 avea în evidență toate materialele inclusiv cele din raportul  nr. 00123571 (atașat la dosar). Din  această unitate ridicam și restituiam materialele de care aveam nevoie. Raportul final poartă semnătura mea ca șef al UM 0102 (subunitate a CIE) și se evidențează faptul că armamentul, muniția și materialele menționate în raport au fost ridicate de UM 0102 și șeful UM 0544/R prin ofițerul Costin Dumitru. De asemenea, în finalul raportului, la poziția șeful UM 0544/R a semnat Nica Sergiu care atunci era șeful acestei subunități. Nu îmi amintesc în ce context am semnat acel raport și ce s-a întâmplat cu materialele ridicate pentru că nu eu am ridicat acele materiale, ci Costin Dumitru de la UM 0544/R comandat de Nica Sergiu. 

 

Numele meu conspirativ când am fost la Praga era „Dobrescu” iar în rest era „Panduru Nicolae”.

Atât declar susține și semnez”, și-a încheiat relatarea colonelul Ion Dobrescu.

 

Horia Nasra explică că dispariția armamentului nu s-a întâmplat doar în cazul prezentat mai sus: ”Pe lângă raportul descris mai sus, poate fi amintită și adresa UM 0544  cu nr. 102/71/00/10748 din iunie 1981 care atesta că în baza aprobării șefului DSS, Tudor Postelnicu, au fost scăzute din evidențele UM 0297 (unitatea cu profil logistic) cantități mari de armament achiziționat în vederea executării unor misiuni speciale. Există și câteva indicii încă neconfirmate că ”Șacalul” beneficia de o bază de pregatire la Recea, în județul Covasna”.

 

Carlos Șacalul a fost pentru o generație cel mai cautat om de pe planeta, inamicul public nr. 1 al oricărui serviciu de informații din vestul Europei, un maestru al terorii care a redefinit terorismul international consecințele acestuia trăindu-le și astăzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook