MApN nu poate plăti salariile militarilor

 

Ministerul Apărării Naţionale a anunțat că nu are bani pentru a achita salariile militarilor. 

 

Astfel, soluția este de plată eşalonată pentru drepturile salariale, solde, diurne sau norme de hrană. 

 

În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010,

 

Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele:

 

- efectuarea, în data de 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit;

 

- efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe;

 

- efectuarea, între 21 și 25 septembrie, a plății sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului cât și ale angajatului și a impozitului pe venit;

 

- efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)”, precizează MApN.

------------------

UPDATE

 

Primul-ministru Mihai Tudose al-a demis pe ministrul MApN. 

 

Din nimic, dintr-o stare foarte stabilă (...) ne-am trezit pe site-ul Ministerului Apărării cu un comunicat, un fel de telegramă publică adresată către unităţi şi subunităţi care spunea că nu mai sunt bani. Este o enormitate că nu sunt bani de salarii la armată. Aşa ceva nu se face”, a spus primul-ministru.

 

Mă întreb ce spuneau partenerii externi când văd că o armată aliată este în postura de a nu-şi primii banii. Au început să sune telefoanele: «dom'le, dar chiar aveţi o problemă?» «Nu avem nicio problemă.» (...) Este evident foarte dificil să explici aşa ceva”, a declarat premierul.

 

Şeful Guvernului a spus că la MApN s-a intepretat greşit o recomandare a Ministerului de Finanţe.

 

Acea alocaţie de hrană pe care o primesc militarii nu este normal şi corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna pentru că este o plată în avans şi recomandarea Ministerului de Finanţe este ca acea plată să se dea la sfârşitul lunii. De aici încolo unii au înţeles altceva (...) De aici s-a solicitat demisia domnului ministru: cum poţi să se ajungă de la aşa ceva la acel gen de comunicat, să fie discuţia de vineri şi noi să aflăm din presă marţi? Deci este o nebunie”, a mai spus Tudose.

Comentarii Facebook