Miercuri 15 Iulie

”Legea împotriva lenei” este în vigoare

 

”Legea împotriva lenei” a intrat în vigoare și își propune să fie retras ajutorul social pentru cei care refuză un loc de muncă.

 

De astăzi, a intrat în vigoare Legea împotriva lenei. La propunerea Alianţei Liberal Democrate, Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptată şi a intrat în vigoare astăzi 22 octombrie 2018. Conform datelor statistice oferite de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, fapt care arată că intenţia majorităţii asistaţilor social de a-şi găsi un loc de muncă stabil este aproape de zero", a transmis preşedintele ALDE Dâmboviţa, Ionel Petre”.

 

Consider că statul nu trebuie să mai încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci este imperios să se implice în angajarea acestora. Nu mai putem permite să dăm bani unor oameni care nu vor să muncească, unor oameni care refuză nejustificat o ofertă de muncă sau care refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională. Şi avem suficiente exemple în care primăriile au tăiat din bugetul pentru investiţii pentru a da mai mulţi bani celor care trăiesc din ajutorul statului", a completat Ionel Petre.

 

ALDE a iniţiat această lege întrucât asistenţa socială nu înseamnă să iei bani din buzunarul celor care trag pe brânci pentru a-şi asigura traiul zilnic şi a da celor ”comozi”, ci înseamnă să-i ajuţi cu adevărat pe cei marginalizaţi care nu au nici o şansă în societate. O altă problemă era reprezentată de cei care lucrează la negru şi care beneficiau, totuşi, de o formă de ajutor social prin legea venitului minim garantat. De aceea, consider pertinentă completarea legii în sensul în care, dacă se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social. Salut acestă primă victorie a ALDE în demontarea unei mentalităţi de asistat din partea statului şi îmi doresc ca salariul minim pe economie să fie mai tentant decât ajutorul social şi la nivelul judeţului Dâmboviţa”, potrivit sursei citate.

Comentarii Facebook