Jocul Balena Albastră îi determină pe adolescenți să se sinucidă

 

Jocul Balena Albastră are tot mai mulți adepți în mediul online, în special din rândul tinerilor. 

 

Inițial jocul a apărut în Rusia, unde a cauzat peste 130 de victime, iar acum s-a rîspândit. Vineri, 17 martie, a avut loc un incident la școala generală ”Veronica Micle” din Iași, unde mai mulţi copiii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat „Balena Albastră”. Potrivit Adevărul, aceștia își țineau respirația, ținându-și mâinile pe piept și mimând astfel poziția unui om decedat.

 

Ce este Balena Albastră și cum se joacă

 

Balena Albastră este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte. Deja putem să observăm câteva efecte nefaste ale jocului și se știe de ceva vreme că un stil de viață nesănătos și expunerile constante la activități și imagini care prezintă o fațetă întunecată a realității nu fac decât să accentueze starea de neliniște inițială, promovând în rândul unora, cu un spirit mai puțin puternic, gânduri sinucigașe.

 

Modul de joc este simplu, implicațiile sale sunt mai grave. Atunci când te înscrii intri sub tutela unui administrator care te îndrumă prin sarcinile pe care le vei avea și te va ajuta să îți duci la îndeplinire ”obligațiile”. Acestea nu sunt obligații în adevăratul sens al cuvântului pentru că nu ești legat de mâini și de picioare și forțat să realizezi acele acțiuni asupra ta, dar jocul nu îți oferă prea multe opțiuni. Administratorul îți amintește constant că odată ce ai început jocul nu mai ai posibilitatea de scăpare, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, aceștia recurg la amenințări asupra jucătorului și a familiei acestuia, conform playtech.ro.

 

Administratorii le cer jucătorilor să realizeze fiecare sarcină cu atenție și să mențină secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă. Iar dacă reușesc să facă asta, atunci vor câștiga jocul, dacă nu administratorii îi vor ajuta până când vor reuși.

 

Jocul ”Balena Albastră“ a fost inventat de un bărbat, pe numele Filip Budeikin, care se crede că ar fi în spatele acestui joc a fost arestat la finalul lunii februarie, iar spusele sale ne șochează. Acesta își recunoaște vina și conștientizează că este responsabil de moartea a 17 tineri, menționând că victimele ”au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.

 

Nu știu zău în ce măsură victimele terorizate și cu puțin respect pentru viața lor puteau să moară fericite, dar aparent domnul Filip Budeikin se pricepe să își mintă conștiința într-un mod vădit. Iar căldura și înțelegerea, din cunoștințele pe care le am, nu pot fi oferite prin manipulări și șantaje care să îți demonstreze ce om rău și prea puțin important ești de fapt.

Comentarii Facebook