Japonia - riscul nuclear, ridicat la nivelul maxim. Mai multe orase au fost evacuate

Agentia nucleara japoneza a decretat temporar ca riscul unui accident nuclear este de nivel 7, similar cu dezastrul de la Cernobal, informeaza CNN.

 

Anterior, nivelul pericolului nuclear era considerat 5, conform scalei international acceptate.

 

Autoritatile au detectat ca nivelul de iodina radioactiva eliberat de reactoarele de la centrala Fukushima Daiichi a fost de cel putin 15 ori mai mare decat nivelul necesar pentru a ridica nivelul amenintarii la maximul scalei internationale a evenimentelor nucleare.

 

Totusi, cifra respectiva este doar 10% din nivelul radiatiilor nocive inregistrate in dezastrul de la Cernobal.

 

Cantitatea de cesiu 137 radioactiv, care are o durata de viata 30 de ani, este a saptea parte din cantitatea eliberata la Cernobal , potrivit agentiei japoneze.

 

Potrivit CNN, autoritatile au demarat evacuarea mai multor orase care se aflau anterior in zona considerata sigura, avertizand ca locuitorii ar putea fi afectati de cantitati mari de radiatii in lunile urmatoare

 

Conform scalei internationale , nivelul 5 reprezinta "posibilitatea de a fi fost eliberat material radioactiv, cateva morti cauzate de radiatii si avarierea serioasa a miezului unui reactor ."

 

Nivelul 7 inseamna " eliberare majora de material radioactiv, cu implicatii largi asupra sanatatii si mediului necesitand implementarea unor masuri planificate si extinse".

Comentarii Facebook