Iohannis vrea un parteneriat cu românii plecați în străinătate: Puțini mai au planuri de a se întoarce în țară



Președintele Klaus Iohannis susține că a constatat faptul că puțini români plecați în străinătate au de gând să se mai întoarcă în țară, însă consideră că diaspora reprezeintă o oportunitate de dezvoltare pentru România.

"Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate. Într-o altă abordare, însă, putem să vedem și oportunitatea oferită de prezența unei diaspore puternice peste hotare. Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea și modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat. Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toți românii, din interiorul și din afara granițelor", a spus Iohannis, marți, la dezbaterea "Diaspora românească — vector de dezvoltare", organizată la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

Șeful statului a spus că atenția față de diaspora ar trebui să devină o prioritate națională, astfel că un nou cadru va trebui transpus în politici publice, programe și proiecte.

"Românii de peste hotare acumulează experiență, posedă expertiză, capătă deprinderi și își construiesc rețele de contact pe care nu le-ar fi avut în țară. Acestea reprezintă un capital prețios, ce poate fi valorificat în mod inteligent. Fie că vorbim de specialiști demni de Premiul Nobel, de români care excelează în profesiile lor și în activitățile lor, care muncesc cu onestitate, românii din străinătate au ceva util de oferit țării. Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar și 'civic', având experiența de a trăi în democrații consolidate, cu sisteme eficiente în serviciul public", a declarat președintele.

Iohannis este de părere și că numărul românilor care se vor întoarce în țară va crește, dacă și statul în va schimba abordarea în ceea ce îi privește.

El a subliniat că numărul românilor care se va întoarce în țară va crește pe măsură ce abordarea statului se va schimba în cazul lor.

"A doua constatare, pe care o fac cu regret, este că prea puțini români au planuri concrete de întoarcere în țară. Sunt convins că numărul lor va crește pe măsură ce se schimbă abordarea statului față de cetățenii săi, dar expertiza lor poate fi valorificată și pusă în slujba dezvoltării României chiar de acolo unde trăiesc ei acum", a mai declarat Klaus Iohannis.

Comentarii Facebook