Duminica 2 Octombrie

Ioan Buda, numit ”Regina Șpăgilor, noul șef al Poliției Române

 

Cătălin Ioniţă a fost schimbat de la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţinând că acesta a cerut schimbarea.

 

În locul lui Ioniță, șef al Poliției Române a fost numit şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda. Acesta are 54 de ani şi a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră în perioada 2010-2015, a fost apoi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și a revenit la finalul anului 2016 în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră.

 

Buda a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea, unde a urmat un curs postuniversitar de Drept Penal şi un master în Administraţie Publică.

 

În 2011, Buda, a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontier de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statutul de ”regină a șpăgilor” colectate din vămi.

 

Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi”, scria fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier, într-o scrisoare trimisă din arest.

 

Ioan Buda apare în imaginile din 2017, care au dus la o anchetă făcută de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, după ce au apărut imagini în care şeful Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră, Aurelian Miu, stătea în genunchi în faţa unei mese la care stau mai mulţi chestori din minister, între care și Buda. 

 

Scenele, despre care ministrul spunea că sunt din 2013, s-ar fi petrecut la ultimul etaj al clădirii în care se află sediul Poliţiei de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, chestorul Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră. Aurelian Miu a fost eliberat din funcţie la scurt timp după declanşarea anchetei. 

Comentarii Facebook