Doliu la nivel mondial: Unul dintre cei mai mari militanți pentru libertate a murit


Primul președinte de culoare sud-african, Nelson Mandela, considerat unul dintre cei mai mari militanți pentru libertate, a încetat din viață joi seara.

Actualul președinte sud-african, Jacob Zuma, a anunțat că Mandela a murit în locuința sa din Johannesburg, la vârsta de 95 de ani.

"Fostul preşedinte Nelson Mandela ne-a părăsit (...), acum se odihneşte în pace. Naţiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai iluştri fii ai săi", a spus Zuma, în jurul orei 21.30 GMT (23.30, ora României), potrivit Mediafax.

"Poporul nostru a pierdut un tată", a adăugat el, anunţând că steagurile vor fi coborâte în bernă începând de vineri şi până la înmormântare, a cărei dată nu a fost precizată.

"Ne exprimăm profunda recunoştinţă pentru o viaţă în serviciul oamenilor acestei ţări", a mai afirmat preşedintele sud-african.

Nelson Mandela a fost un revoluționar anti-aphartheid din Africa de Sud care a fost trimis la închisoare, devenind apoi un cunoscut politician și filantrop. Acesta a fost ales primul președinte de culoare din Africa de Sud, în 1994.

Pentru actele sale de caritate și pentru activismul săun Mandela a primit peste 250 de premii, printre care și premiul Nobel pentru pace, în anul 1993.

Comentarii Facebook