De ce este bine să mâncăm încet

 

Reporterul BBC, Michael Mosley, împreună cu mai mulţi spectatori, a avut şansa de a urmări procesul digestiv în propriul stomac, după care s-a convins cât de important este să mănânce încet.

Mosley  a urmărit, în direct, cu ajutorul unei camere minuscule, inserate într-o pastilă, cum a călătorit aceasta prin sistemul său digestiv de-a lungul zilei,  imaginile fiind proiectate pe un ecran.

Activitatea complexă  a stomacului i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să numească acest organ ”micul creier”, deoarece, deşi nu gândeşte mult, face o muncă esenţială în fiecare zi, mixând, contractând şi absorbind, ajutând la eliminarea mâncării şi extrăgând nutrienţii şi vitaminele de care avem nevoie.

Expresia ” a avea fluturi în stomac” nu este doar o simplă expresie, ci modul prin care ”creierul” din stomac vorbeşte cu creierul propriu-zis. În semnele de nervozitate sau frică, sângele deviază din stomac în muşchi şi acesta este modul stomacului de a protesta.

Cei mai mulţi dintre oameni cred că, atunci când ne săturăm, receptorii din stomac  îi spun creierului când acesta  este plin şi că trebuie să se oprească. Se pare că nu este aşa, prin urmare mulţi pacienţi se confruntă cu obezitatea.

Prin operaţia de bypass gastric, stomacul este micşorat, pentru a permite pacienţilor obezi să scadă din greutate. Medicii spun că, de fapt, prin operaţie,  se separă acea parte a stomacului care produce  un aminoacid numit grehlin care joacă un rol important  în a-i  face pe oameni să le fie foame. După îndepărtarea acelei părţi, pacientului îi este mult mai uşor să slăbească.

 

FOTO: sfatulmedicului.ro

Comentarii Facebook