Cum să scapi de melodiile enervante care ți-au rămas în cap? Cercetătorii au aflat răspunsul

Toată lumea a trecut prin experiența neplăcută de a rămâne cu o melodie în cap, care se repetă în continuu și de care nu mai poți scăpa. Oamenii de știință vin insă cu o soluție care poate elimina aceste ”torturi muzicale”.

Cercetătorii afirmă că cea mai bună metodă prin care putem să scăpăm de această problemă este să rezolvăm câteva anagrame dificile. Specialiştii afirmă că acest lucru va duce la eliminarea melodiilor enervante din memoria funcţională, permiţând înlocuirea lor cu alte gânduri mai plăcute.

Totodată, experţii avertizează să nu încercăm ceva prea dificil, pentru că riscăm ca melodiile să revină în minte. Dacă nu sunteţi dispuşi să purtaţi după dumneavoastră o carte de anagrame, specialiştii recomandă un roman bun.

Secretul este să identificaţi ceva care să reprezintă o provocare, dar nu una extrem de dificilă”, a explicat dr. Ira Hyman, un psiholog la Universitatea Western Washington care a efectuat această cercetare. „Dacă sunteţi implicat cognitiv, acest lucru limitează abilitatea melodiilor enervante de a vă intra în minte”, afirmă Hyman.

Lucrurile pe care le putem face automat, precum condusul sau mersul, nu folosesc pe deplin resursele cognitive, astfel că rămâne suficient spaţiu pentru «casetofonul» mental care ne deranjează”, explică expertul.

Dacă faceţi ceva prea greu, în schimb, atunci creierul nu va fi captivat şi muzica poate reveni. Trebuie să identificaţi o provocare potrivită, ce nu lasă prea mult spaţiu cognitiv disponibil. Provocările diferă de la persoană la persoană”, a mai spus doctorul Hyman.

Echipa de cercetători condusă de doctorul Hyman a efectuat o serie de teste pe voluntari folosind melodii populare pentru a identifica modul în care acestea rămân „blocate” în memoria pe termen lung.

Voluntarii ascultau diferite melodii ale The Beatles, Lady Gaga sau Beyoncé în timp ce încercau să rezolve cu un creion un labirint desenat pe o foaie de hârtie. Cercetătorii au descoperit că pot să „programeze” astfel melodiile în mintea participanţilor, ce urmau să se repete de-a lungul zilei următoare.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook