Miercuri 24 Aprilie

Cum să scapi de depresia de primăvară

Venirea primaverii aduce cu sine o stare de bine multor persoane si, totusi, se intampla adesea ca multi dintre noi sa fim incercati de stari opuse de spirit, concretizate cu episoade de depresie. Psihologic, problema se numeste tulburare afectiva sezoniera sau, mai simplu, depresia de primavara.

Zilele tot mai lungi si incalzirea vremii poate revigora starea de spirit a unora, dar si favoriza depresia altora. Potrivit cercetatorilor de la South University din SUA, odata cu schimbarea sezonului au loc modificari si in comportamentul uman, in nivelul de energie, in dorinta de socializare si chiar in programul de somn.

Tulburarea afectiva sezoniera poate aparea la fiecare schimbare a anotimpurilor, manifestatiile diferand insa. Depresia de iarna se concretizeaza prin lipsa de energie, nevoia mai mare de somn si prinderea in greutate, ca urmare a poftelor alimentare tot mai mari. Depresia de vara include simptome precum anxietatea, insomnia si lipsa poftei de mancare, pe fondul temperaturilor ridicate, ce poate duce la pierderea catorva kilograme.

Insa depresia de primavara este cel mai dificil de indurat dintre toate, pentru ca cel care este incercat de ea se simte coplesit de starile accentuate de tristete, tot mai evidente si deranjante atunci cand, per ansamblu, toti par veseli de incalzirea vremii si de razele soarelui.

“Cel care sufera de depresia de primavara are senzatia ca toti sunt fericiti in jurul lui, cu exceptia sa”, explica doctorul Kathryn Klock-Powell, coordonator clinic la Departamentul de Consiliere Profesionala din cadrul sucursalei di Savannah a South University.

Cauza exacta a depresiei sezoniere este inca necunoscuta, dar multi experti sunt de parere ca un anume dezechilibru al substantelor chimice din creier, generat fie pe fondul unei mosteniri genetice, fie din cauza unor evenimente neplacute prin care a trecut persoana depresiva, sunt una dintre cele mai importante cauze ale tulburarii afective sezoniere.

Medicul Klock-Powell sustine ca si expunerea tot mai mare la razele soarelui poate fi una dintre cauze, caci depresia de primavara nu apare pe toate zonele Globului. Spre exemplu, in Florida, denumit si “Statul razelor de soare”, frecventa depresiilor de primavara este mult mai mare decat in alte zone unde soarele nu este atat de puternic. Mai mult de atat, studiile au arata ca locuitorii Islandei nu sufera de tulburarea afectiva sezoniera.

Specialistul de la South University recomanda celor care sufera de depresia de primavara sa caute ajutor psihologic daca tulburarea se extinde pe o perioada mai lunga: “Este considerat normal sa fii depresiv cateva zile, dar daca starea persista mai multe saptamani, este cazul sa ceri ajutor”.

CUM SCAPAM DE DEPRESIA DE PRIMAVARA

Desi oamenii de stiinta si psihologii nu au putut identifica, inca, factorii exacti care genereaza depresia de primavara, solutii pentru a scapa de starile de tristete si apatie sunt numeroase.

Evaluarea proprie

In primul rand, cel care sufera de depresia de primavara trebuie sa-si reevalueze, pe cat posibil, starea de spirit. Chit ca este dificil, iar oamenii oricum sunt mari maestri in a se minti pe sine, o evaluare obiectiva este necesara pentru a identifica punctele dureroase si nemultumirile proprii. Odata cunoscute, sau macar partial cunoscute, chit ca nu gasiti solutii imediate pentru ele, este mai bine pentru fiecare om in parte sa stie cu ce se confrunta, decat sa traiasca intr-o negare si apatie continue.

Dupa acest pas, evaluati-va si stilul de viata, obiceiurile zilnice. Acestea tin de la programul de somn, la cel de munca, la regimul alimentar si la eventualele vicii care au pus stapanire pe unii dintre noi.

Continuarea pe Lyla.ro

Comentarii Facebook