Cum ne ajută muzica să devenim mai deștepți


Potrivit unei noi cercetări, muzica ne poate aduce mari beneficii, îmbunătățindu-ne capacitățile cognitive.

Mai exact, oamenii de ştiinţă au demonstrat că indivizii care cântă la un instrument sunt mai capabili de a identifica erorile şi de a corecta greşelile, comparativ cu cei care nu practică niciun fel de activitate muzicală. Mai mult, se pare că efectul este valabil şi în rândul amatorilor, nu numai al profesioniştilor, informează The Independent, citat de Descoperă.ro.

Studiul a fost coordonat de dr. Ines Jentzsch de la Universitatea St. Andrews și a testat abilităţile cognitive ale muzicienilor şi ale celor care nu practică niciun fel de activitate muzicală. Doctorul concluzionat în urma studiului că declinul mental asociat îmbătrânirii poate fi prevenit prin învăţarea unui instrument muzical.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Neuropsychologia și atrage atenţia asupra aptitudinilor învăţate în timpul performanţelor muzicale. Mai exact, atunci când muzicienii cântă ei trebuie să fie conştienţi de acţiunile lor, monitorizând continuu ceea ce cântă prin feedback auditiv şi să anticipeze eventualele greşeli.

[Rezultatele] sugerează că un nivel mai înalt de antrenament muzical ar putea duce la o mai bună procesare a informaţiilor şi confirmă rapoartele anterioare care indicau o asociere pozitivă între viteza de procesare mentală şi capacităţile muzicale”, a declarat dr. Jentzsch.

Cercetarea lui dr. Jentzsch este foarte importantă deoarece, spre deosebire de studii anterioare se concentrează mai curând asupra amatorilor şi nu a muzicienilor profesionişti.

Comentarii Facebook