Cu cât se scumpesc ţigările

 

Un pachet de ţigări va costa mai mult cu 2 lei dacă Guvernul va dubla taxa pe viciu.

Prin proiectul de lege a sănătăţii, Guvernul intenţionează, să dubleze taxa pe viciu la tutun, de la 10 la 20 de euro/1.000 de ţigări, măsură care va duce la scumpirea cu aproximativ 2 lei a pachetului de ţigări, respectiv o creştere cu 15-20% a preţurilor, potrivit reprezentanţilor industriei.

"Este vorba de o dublare a taxei de sănătate la 20 de euro/1.000 de ţigarete. Taxa a fost introdusă în mai 2006. Era o taxă fixă foarte mare. La vremea respectivă, noi apreciam nivelul contrabandei în România între 5% şi 8%, iar după această taxă aproape că s-a dublat", a declarat agenţiei MEDIAFAX un oficial al unui mare producător de ţigări.

Preţurile ţigaretelor sunt, în magazine, între 10,5 lei şi 13,5 lei, astfel că o majorare de 2 lei reprezintă o scumpire cu 15% - 20%. Ţigările din categoria celor mai bine vândute costă 12,5 lei.

Reprezentanţii celor trei mari producători de ţigarete de pe piaţa românească, British American Tobacco, Philip Morris şi JTI, se vor întâlni vineri dimineaţă la Ministerul Finanţelor Publice cu oficiali ai instituţiei, pe care vor încerca să îi convingă să renunţe la creşterea taxei pe viciu.

Comentarii Facebook