COD RUTIER 2015: Apar noi amenzi din februarie

 

O serie de amenzi noi vor intra în vigoare din 6 februarie 2015. 

 

Copiii mai înalţi de 135 de centimetri pot sta pe orice scaun din spate, dacă poartă centura de siguranţă a maşinii. Șoferul este obligat, însă, să le pună în vedere pasagerilor că trebuie să îşi prindă centurile când se află în autovehicul.

 

Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sancţionată cu până la cinci puncte de amendă. Asta înseamnă, în bani, că amenda ar putea ajunge la 450 de lei - cam cât ar costa, de fapt, un scaun pentru bebeluş.

 

De asemenea, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate, dar aceste dispozitive nu sunt necesare atunci când este vorba de maşini destinate transportului public de persoane sau de taxiuri.

 

Dacă copiii sunt scutiți de un medic nu trebuie să poarte aceste centuri, dar trebuie să fie supravegheați de o altă persoană în afara de şofer.

 

Codul rutier stabileşte că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel că o creştere a acestuia duce automat la o creştere a amenzilor pentru contravenţiile rutiere.

Comentarii Facebook