Coca-Cola, Jacobs si Nescafe vand produse de calitate inferioara in magazinele din Europa de Est

Companiile multinationale vand produse de "o mai proasta calitate" in noile state membre ale UE din Estul Europei, sustin reprezentantii Asociatiei slovace a consumatorilor.

 

Reprezentantii acestei Asociatii au testat mai multe produse din supermarketuri din Germania, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. "Produsele de o mai proasta calitate erau destinate "noilor" state membre UE. Produsele de calitate inferioara nu erau niciodata prezente in supermarketurile nemtesti sau austriece", a declarat presedintele Asociatiei, Milos Lauko, informeaza Mediafax.

 

Produsele controlate au fost Coca-Cola, piper negru si rosu Kotanyi, cafea instant Nescafe Gold, boabe de cafea Jacobs Kronung si cafea Tchibo Espresso. Acestea au fost testate in laboratoare acreditate de catre Institutul National Veterinar si Alimentar Slovac.

 

Potrivit reprezentantilor asociatiei slovace, piperul rosu cumparat din Bulgaria nu continea decat 108,9 grame de extract de piper rosu la kilogram, in timp ce acela cumparat din Austria continea 140 de grame la kilogram. "Diferentele care au fost depistate nu pot fi explicate decat prin faptul ca loturile de materie prima difera, momentele de productie difera si (...) exista variatii in perioadele de rotatie", a spus Elisabeth Voltmer, "responsabilul cu calitatea" la Kotanyi.

 

Testele au aratat ca in Coca Cola comercializata in Slovacia, Bulgaria si Romania exista izoglucoza de porumb care este mai ieftina decat zaharul traditional (zaharoza) care este folosit pentru bautura din Germania, Austria, Polonia si Cehia. "Produsele noastre au aceeasi calitate in Europa si in toata lumea si se obtin pe baza unei retete pe care o folosim de 125 de ani. In unele tari folosim diferite tipuri de indulcitori, dar acest lucru nu se reflecta in calitatea produsului nostru", a declarat responsabilul de comunicare de la Coca Cola, Ibolya Szabo.

 

Un responsabil al companiei Nestle a precizat reteta pentru Nescafe "difera in supermarketurile europene in functie de preferintele consumatorilor care variaza de la o piata la alta".

 

Rezultatele testelor au fost transmise comisarului european insarcinat cu protectia consumatorului.

 

Foto: ghidulbacaului.ro

Comentarii Facebook