Citește proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană

 

Proiectul privind exploatarea de la Roșia Montană și proiectul de Acord privind unele masuri necesare demarării proiectului au fost făcute publice de Guvern. 

 

Documentele au fost votate în 3 septembrie, iar acum au fost postate pe site-ul Departamentului pentru Marile Proiecte, conform hotnews.ro.

 

Prevederi esențiale:

 

- Exploatarea minereurilor auro-argentifere propusă de Societatea comercială „Roşia Montană Gold Corporation” – S.A. („RMGC” sau „Titularul Licenţei de exploatare”) în perimetrul minier Roşia Montană, judeţul Alba, definit în Licenţa de concesiune pentru exploatare nr. 47/1999 („Licenţa de exploatare”), se supune regimului juridic instituit de Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor prezentei legi şi este de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit. 

 

- durata de valabilitate a Licenţei de exploatare este extinsă, în condiţiile art. 5 pct. II.1 din prezenta lege, cu respectarea perioadei solicitate şi rezultate din studiul de fezabilitate al proiectului depus de Titularul Licenţei de exploatare la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, împreună cu documentaţia prevăzută la art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât o prelungire să nu depăşească 20 de ani; 

 

- cuantumul redevenţei este stabilit la nivelul de 6%

 

- se instituie posibilitatea plăţii redevenţei în natură

 

- se mandatează Ministerul Culturii ca în termen de 15 zile de la prezentarea documentaţiei prevăzute de lege, să avizeze documentaţiile de urbanism referitoare la perimetrul minier Roşia Montană sau adiacente acestuia. 

 

- Se mandatează Ministerul Economiei ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să facă demersurile necesare pentru ca MINVEST să aporteze la capitalul social al RMGC imobilele situate în perimetrul minier Roşia Montană, asupra cărora deţine un titlu de proprietate valabil, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. 

 

- Se mandatează Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, în calitate de creditor majoritar, şi Ministerul Economiei ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legii, să facă demersurile necesare pentru vânzarea de către Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase „REMIN” - S.A. („REMIN”) către RMGC, în condiţiile reglementate de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările și completările ulterioare, a imobilelor proprietate a REMIN situate în perimetrul minier Roşia Montană. 

 

- Se mandatează societăţile MINVEST şi REMIN şi Ministerul Economiei ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să facă demersurile necesare pentru emiterea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra imobilelor din perimetrul minier Roşia Montană, cu respectarea cu respectarea Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare. Ulterior obţinerii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra imobilelor, se vor aplica dispoziţiilor pct. 4-5 din prezentul articol, în termen de 30 de zile de la data obţinerii acestora.

 

- Instituţiile sau autorităţile publice centrale sau locale care deţin drepturi de administrare şi/sau proprietate asupra imobilelor necesare exploatării miniere din perimetrul minier Roşia Montană şi asupra cărora statul român şi/sau unităţile administrativ teritoriale deţin un drept de proprietate publică sau privată, în termen de 45 zile de la solicitarea Titularului Licenţei de exploatare, vor încheia cu acesta contracte de concesiune pentru imobilele pe care le au în administrare sau, după caz, în proprietate, aflate în cadrul perimetrului minier Roşia Montană, în condiţiile art. 5 pct. II.1 din prezenta lege. Concesionarea terenurilor forestiere nu poate fi realizată decât după ce aceste terenuri au fost scoase definitiv din fondul forestier naţional în condiţiile legii. 

 

Citește mai jos proiectele integrale:

 

Proiect de Acord Rosia Montana

 

Proiectul de Lege privind Rosia Montana

Comentarii Facebook