Cercetătorii au găsit o metodă neobișnuită de a mări durata de viață


În cadrul unui experiment recent, oamenii de știință au reușit să crească durata de viață a animalelor de laboratori cu 60%, modificînd un mecanism celular cu ajutorul antibioticelor.

De ce, într-o anumită populaţie, pot fi întâlniţi unii indivizi care trăiesc de trei ori mai mult decât alţii? Întrebarea îi frământă pe savanţi de secole.

Recent, oamenii de ştiinţă din cadrul École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), un institut de cercetări elveţian, au studiat mecanismul care determină longevitatea la şoareci, iar ulterior, au reuşit, lucrând pe nematozi (viermi cilindrici) să modifice, cu ajutorul unor antibiotice banale, acest mecanism, mărind durata vieţii animalelor studiate.

Procesul identificat de cercetători are loc în mitocondrii, organite celulare care sunt „uzinele energetice” ale celulei; ele transformă diferiţi nutrienţi în substanţe cu rol energetic, inclusiv adenozin-trifosfat, (ATP), pe care muşchii îl utilizează ca sursă de energie.

Dar studiile arătaseră că mitocondriile sunt implicate şi în procesul de îmbătrânire.

În colaborare cu specialişti din Olanda şi SUA, cercetătorii de la EPFL au identificat genele implicate în acest proces şi au măsurat efectul pe care îl are asupra longevităţii cantitatea de proteine codificate de aceste gene.

Cu cât cantitatea acestor proteine este mai mică, cu atât viaţa este mai lungă.

Şoarecii de laborator studiaţi trăiau, în general, între 365 şi 900 de zile. Cercetătorii au constatat că un grup de 3 gene situate pe cromozomul 2 joacă un rol major: reducerea expresiei acestor gene cu 50% - de unde şi o reducere a cantităţii de proteine codificate de aceste gene - se traduce într-o creştere a duratei vieţii şoarecilor cu cca. 250 de zile

Ulterior, specialiştii au trecut la studiul viermilor cilindrici din specia Caenorhabidtis elegans, reuşind să mărească durata vieţii acestora de la 19 zile, în medie, la 30 de zile - o creştere de 60%.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook