Cel mai lung cuvant din lume are aproximativ 190.000 de caractere!

 

Cel mai lung cuvant din lume este al unei proteine din muschi numita "titin". Cuvantul are 189.819 caractere.

Titin este cea mai mare proteina cunoscuta, fiind compusa din 34.350 de aminoacizi. Pe o pagina A4 incap aproximativ 4.000 de caractere, iar pentru a printa respectivul cuvant este nevoie de 48 de coli.

Potrivit DEX 98, cel mai lung cuvant din limba romana are 25 de litere. Acest cuvant este Electroglotospectrografie si desemneaza o metoda de stabilire a compozitiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obtinute cu electroglotograful, care este un aparat care inregistreaza vibratiile dintr-o zona a laringelui, cea dintre coardele vocale.

Cel mai cunoscut cuvant lung este, fara indoiala, supercalifragilisticexpialidocious, de 34 de litere. Este titlul unei melodii din celebrul film Mary Poppins, produs de Walt Disney Studios in 1964. O traducere aproximativa a acestui cuvant, in limba romana, ar fi "A ispasi pentru educabilitate prin frumusete delicata", scrie realitatea.net


Cele mai lungi nume de localitati:


Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu - 85 litere, numele unui deal din Noua Zeelanda. Explicatia numelui este urmatoarea: "Varful colinei unde Tamatea, barbatul cu genunchi mari, cunoscut ca devoratorul pamantului, a coborat, a suit si a devorat muntii, in timp ce-i canta la flaut iubitei sale".


Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, 58 de litere, numele unui orasel din tara Galilor.

Comentarii Facebook