Cel mai bun prieten al omului: PORCUL


De mai bine de 10.000 de ani, de când a fost domesticit porcul, omul şi animalul se află într-o strânsă relaţie. O analiză a genomului porcului, dezvălui noi analogii ale porcului cu omul.

Porcul şi mistreţul au multe în comun cu oamenii: ştiu să se adapteze, colonizează teritorii şi adesea îşi strică propriul habitat.

Din punct de vedere anatomic şi fiziologic, porcul este aproiat de om, drept pentru care este şi folosit pentru îngrijirea medicală a oamenilor, producerea de antigoagulant (hiperină), în chirurgia cardiacă, ori ca eventual candidat pentru grefa de organe.

Analiza genomică efectuată de Institutul ştiinţific de cercetare agronomică (INRA), dezvăluie noi similitudini cu omul care l-a domesticit acum 10.000 de ani. Cercetătorii au identificat la animal un număr de mutaţii implicate în bolile umane, cum ar fi obezitatea, diabetul, Parkinson sau Alzheimer. Prin urmare, porcul ar putea fi un 'model util' pentru studierea acestor boli umane, spune cercetătorul Alan Archibald de la Universitatea din Edinburgh.

Comentarii Facebook