Ce efect incredibil are aspirina

 

Consumul regulat de aspirină ar putea încetini degradarea cerebrală, precizează o echipă de cercetători suedezi. 

 

Dintre 500 de femei cu risc, cu vârste cuprinse între 72 şi 90 de ani, cele care au luat aspirină timp de cinci ani au obţinut rezultate mai bune la testele de capacitate mentală, potrivit Agerpres.

 

Aspirina ar putea încetini degradarea cerebrală, cel puţin la femeile în vârstă care prezintă un risc crescut să dezvolte o boală cardiovasculară. Este ceea ce afirmă un studiu suedez publicat în revista BMJ Open. Potrivit doctorului Silke Kern, cercetător care a lucrat la acest studiu, ”Suedia este una din puţinele ţări care nu tratează sistematic femeile cu risc mare de boli cardiace şi AVC cu aspirină”.

 

Dacă aspirina poate încetini degradarea capacităţii cognitive la femeile în vârstă, concluziile studiului arată că aceasta nu influenţează viteza cu care femeile dezvoltă o eventuală demenţă. Tocmai despre acestă diferenţă între capacitatea mentală şi demenţă vorbeşte doctorul Simon Ridley, director de cercetări la Centrul de cercetări britanic asupra bolii Alzheimer, sfătuind pacienţii să nu treacă la automedicaţie, ”în încercarea de a evita demenţa”, arată BBC. 

 

El repetă că studiul menţionat, ca şi cele anterioare, nu demonstrează niciun efect pozitiv al aspirinei asupra demenţei şi nu se cunosc efectele pe termen lung ale consumului regulat de aspirină. ”Nu ştim care sunt riscurile pe termen lung ale consumului regulat de aspirină. Avantajele prevăzute pot fi contracarate, de exemplu, de ulcere şi sângerări grave”, arată doctorul Kern.

 

Femeile pe care s-a realizat studiul vor mai fi ţinute sub observaţie cinci ani pentru a afla care este cea mai bună cale de urmat, încheie Le Point.

Comentarii Facebook