Cât se SCHIMBĂ ORA și cum ne afectează? ORA de VARĂ 2015

 

Trecerea la Ora de Vară va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar ziua de duminică 29 martie va avea 23 de ore.

 

Raţiunile pentru schimbarea de la ora de vară la ora de iarnă şi vice versa nu sunt calendaristice cum e la opţiunea de an bisect, ci raţiunile sunt medicale. Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă e de fapt un revers de la momentul la care se avansează orarul cu o oră. Practic, suntem tot la ora atomică, primăvara. Ideea de a întârzia calendarul cu o oră pe perioada iernii se numeşte "day light saving time", un timp de economisire a luminii pe zi, de exploatare la maxim a luminii naturale care pe perioada iernii este în cantitate mai mică. Pe măsură ce avansezi şi trece echinocţiul de primăvară, la o săptămână de echinocţiu se trece la ora normală, în care practic începe să coincidă din ce în ce mai mult răsăritul soarelui cu ora calendaristică. În primul rând, se calibrează din ce în ce mai mult bioritmul natural al omului cu ritmul astral, zi-noapte, ceea ce e de bine. Şi avantajul este că, strict din perspectivă neurofiziologică, ai timpul de somn suprapus peste timpul de noapte şi mai puţin peste timpul de zi, ceea ce e în avantajul creierului", a declarat, pentru RomaniaTV.net, Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

 

Cum ne afectează schimbarea orei sănătatea

 

În momentul în care se schimbă ceasul cu o oră înainte este pe undeva un lucru bun. De ce îl resimt oamenii? Din cauza deprivării relative de somn. Pentru majoritatea oamenilor, faptul că se mută cu o oră înainte sau cu o oră după pe fusul orar, nu înseamnă nimic, dar sunt categorii de oameni vulnerabili pentru care schimbarea fusului orar plus unu sau mai bine zis, minus unu, îi tulbură, în sensul în care generează în mod paradoxal insomnia. Pentru că ei nu-şi mai fac somnul, nivelul lor de hormoni, de stres creşte, metabolismul insulinelor se deteriorează puţin şi ei nu mai adorm noaptea. Şi în perioada asta, primăvara, ai decompensări sezoniere a mai multor tulburări pshiatrice, printre care tulburările afective sunt principale. Cei care suferă (din pricina schimbării de oră n.r.) au diverse forme de tulburare bipolară light (tulburare bipolară uşoară) şi care au oricum în antecedente perioade spontane de 3, 4 zile succesive în care nu au dormit destul, au dormit puţin şi nu au avut nevoie suplimentară de somn sau perioade mai lungi de o săptămână în care au dormit mai mult şi nu s-au odihnit, fără alt motiv. Diagnosticul de tulburare bipolară light nu trebuie să sperie pe nimeni. În zona asta uşor disfuncţională de tip bipolar sunt oameni care e posibil să facă insomnie, paradoxală prin pricina trecerii la ora de vară. Culmea e că pentru ei, tot fototerapia este o soluţie”, a declarat medicul Gabriel Diaconu.

 

Citește mai departe AICI.

Comentarii Facebook