Cat incaseaza Constantin Trofin de la TVR pentru emisiunea "La Mustata"!


Realizatorul de televiziune Lucia Hossu Longin a lansat un atac dur la adresa clujeanului Constantin Trofin, care realizeaza emisiunea "La Mustata", de pe TVR 2, spunand ca "toaca" banii publici cu un "produs indoielnic".

Scandalul a izbucnit in urma cu cateva zile, dar joi dimineata, Constatin Trofin a replicat cu o scrisoare deschisa, in care explica toate acuzatiile adusa in prealabil. Puteti citi AICI scrisoarea.

Lucia Hossu Longin a lansat un atac dur, in urma acestei scrisori deschise, spunand ca emisiunea "La Mustata" este o risipa.

Redam mai jos intreaga scrisoare:

"Domnul Trofin, imi pare rau ca intrati intr-o polemica in care argumentele  financiare nu va sustin.

Sigur daca Televiziunea mergea stralucit poate ca aveati tot dreptul sa incasati sume mari. Dar Televiziunea este la pamant, colegii nostrii au salarii inghetate de 4-5 ani, e cu atat mai discrepant regimul de finantare a unor angajati aflati in posturi de conducere, cazul dumneavoastra.

Conform datelor de la onorarii dvs. incasati 985 ron pe editie.  Inmultiti cu 4 editii pe saptamana si cu 4 saptamani, rezulta 157.000 de milioane, lunar.
Ati spus ca aceasta suma reprezinta realizarea si moderarea de emisiuni in direct. „Emisiune originala al carei proiect va apartine”. Dar TVR plateste la o editie, sa spunem aceea din martie a.c.

Scenariu – 1.500 lei
Comentariu – 1.000 lei
Comentariu – 1.000 lei
Scenariu – 1.000 lei
Grafica – 4.500 lei
Scenariu – 7.500 lei
Comentariu – 1.400 lei
Grafica – 3.000 lei
Comentariu – 1.000 lei
Scenariu – 2.000 lei
in total 239.000 pe editie alte drepturi de autor.

De asemenea va regasesc in lista onorarii pe aceeasi luna cu plata moderare 14775?!

Alte trei roluri platite cu 4.500, solisti cu 900. Mentionez ca actorii platiti cu 4.500 nu sunt nume cunoscute. Cine se uita la emisiunile dvs. descopera o figuratie ca la stadion care nu-si justifica ratiunea prezentei in platou, platita si aceasta cu circa 3.000 lei (2.827) pe editie.

in ansamblu emisiunea costa peste  trei sute de milioane vechi pe luna.

Calitatea acestei emisiuni, imi pare rau ca trebuie sa va marturisesc este adesea indoielnica. Alterneaza secvente culturale cu cele care tin de registrul trivial. Faptul ca ati luat premii APTR ar trebui sa va determine sa lucrati la acele standarde pe care le aveati in ’95-’96. inca odata regret ca sunt
obligata  sa va invinuiesc de faptul ca dvs dezinformati si sa va pun in fata situatiei corecte furnizate de contracte, liste de plata, etc.

in acelasi timp va cer sa reflectati la regimul privilegiat pe care-l aveti in dezacord cu  colegii dvs. realizatori – si ei exceptionali – blocati de ani si ani pe 25-30 de milioane salariu, fara drepturi de autor sau conexe, fara plata orelor suplimentare lucrate a sambetelor si a duminicilor.
ªi pentru ei e valabila axioma dvs. "Este o chestiune normala ca munca prestata sa fie platita".

M-asteptam sa nu apreciati ca membrii C.A. sau eu personal am ceva cu dvs. in situatia grava in care ne aflam, este dreptul C.A. de  a plafona cuantumul drepturilor de autor platite colaboratorilor, dar si propriilor angajati, cu deosebi celor ce au functii de conducere, si acestea foarte bine retribuite".

Comentarii Facebook