Cât de diferiți suntem de animale? Vezi ce spun cercetătorii


Oamenii au, în general, tendința de a se considera superiori față de restul speciilor cu care împart planeta, însă adevărul este că nu suntem chiar deloc atât de diferiți față de celelalte creaturi.

Există o serie evidentă de trăsături fizionomice care ne deosebesc de maimuțe, cum ar fi faptul că noi ne putem ține genunchii drepți, că avem picioarele mai lungi și putem umbla vertical, fără a ne folosi mâinile.

De asemenea, noi avem bărbie, iar corpul uman este acoperit de glande sudoripare care ne asigură un sistem mai eficient de răcire decât cel de care beneficiază primatele. Noi ne-am pierdut şi caninii şi mare parte din blana noastră protectoare. Irisul ochiului este relativ mic şi înconjurat de scleră albă, nu neagră, lucru care ne ajută să ne dăm seama uşor în ce direcţie privesc cei din jur. Femeie nu prezintă markeri externi ai fazei fertile, iar bărbaţii nu au baculum, scrie descoperă.ro.

Aceste trăsături nu sunt la fel de inovatoare precum aripile, de exemplu. Şi cu toate acestea, în ciuda listei reduse de atribute fizice specifice speciei noastre, noi am reuşit să preluăm controlul planetei. Fireşte, se presupune că această „cucerire a planetei” are legătură cu creierele noastre mari.

Dar, au oamenii cei mai mari creieri?

Nu. Ce-i drept, oamenii au creieri destul de mari ca cântăresc între 1,25 şi 1,45 de kilograme, însă creierii elefanţilor cântăresc 4 kilograme, pe când cei ai balenelor, 9 kg.

Creierul uman reprezintă aproximativ 2% din masa totală a corpului (deşi el consumă 25% din energie), în timp ce creierul de elefant reprezintă mai puţin de 1% din masa corporală. Mai mult, unii şoareci au creieri de 5 ori mai mari ca ai noştri, în raport cu dimensiunea corpului.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook