BOR, cea mai profitabilă instituție din țară? Cât câștigă Biserica anual



Conform cifrelor înregistrate la Ministerul Finanțelor, Biserica Ortodoxă Română ar putea fi una dintre cele mai profitabile instituții publice din țară.

Mai-marii celor mai importante episcopii din ţară au făcut ca afacerile neimpozitate ale Bisericii să înflorească. Ultimele raportări la Finanţe arată că eparhiile au avut în 2014 profituri de milioane de euro, scrie StiripeSurse.ro.

Astfel, anul trecut, Patriarhia Română, prin Administraţia patriarhală, a înregistrat un venit de 72 de milioane de lei, echivalentul a 15 milioane de euro, în vreme ce profitul a fost de 1,4 milioane de lei (318.000 de euro).

Sumele au fost înregistrate în ciuda faptului că Biserica a avut datorii de 112 milioane de lei (25 milioane de euro), bani care au şi fost plătiţi într-un an. Basilica Travel figurează însă cu un profit de 513.767 de lei, adică 116.000 de euro.

Cea mai bănoasă eparhie a BOR pare a fi Arhiepiscopia Bucureştilor, care a înregistrat un profit pe 2014 de 1,67 milioane euro, urmată de Mitropolia Moldovei, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor şi de Arhiepiscopia Timişoarei.

Arhiepiscopia a avut profit, anul trecut, de 1,6 milioane de euro, motiv pentru confortul celor din conducere nu a avut de suferit. De exemplu, Patriarhul Daniel folosește o limuzină de 100.000 euro pentru deplasările sale.

Comentarii Facebook