Miercuri 24 Aprilie

Avertizment SUMBRU: UE s-ar putea dizolva


Preşedintele Consiliului european Herman Van Rompuy, a declarat că tentativele premierului britanic, David Cameron, de a recupera din prerogativele ţării sale de la Uniunea Europeană ar putea duce la dizolvarea blocului comunitar.

Cameron se confruntă cu presiuni din partea "euroscepticilor" din partidul său conservator şi a declarat luna trecută că susţine apartenenţa Marii Britanii la UE, dar că vede "un nou acord" care să includă o procedură de neparticipare în cazul unor probleme-cheie.

"Dacă fiecare stat membru ar avea posibilitatea de a face o selecţie în politicile actuale pentru a participa la cele pe care le preferă şi a le respinge pe cele care îi plac mai puţin, Uniunea în general şi piaţa unică în particular s-ar dezintegra rapid", a declarat Van Rompuy, potrivit realitatea.net.

"Toate statele membre pot avea - şi exprima - cereri speciale şi nevoi, iar acestea sunt întotdeauna luate în considerare în deliberările noastre", a adăugat el.

Dar potrivit lui Van Rompuy, schimbările în tratatele europene propuse de Cameron ar implica "proceduri lungi şi greoaie", care ar necesita unanimitatea celor 27 de membri.

Britanicii percep tot mai mult UE ca o instituţie care intervine în afacerile interne ale ţării şi care delapidează fonduri, în timp ce ţara este supusă unor măsuri de austeritate, iar potrivit unui sondaj, tot mai mulţi preferă ieşirea completă din UE.

În pofida presiunile din partea partidului său, premierul britanic a evitat până la momentul actual să propună clar un referendum privind menţinerea în UE şi a amânat pentru începutul lui 2013 un discurs aşteptat în decembrie pe tema asta.

Van Rompuy a declarat, de asemenea, că retragerea Marii Britanii din UE ar fi ca şi cum "un prieten ar pleca în deşert".

Marea Britanie aparţine UE din 1973 dar nu a aderat la zona euro

Comentarii Facebook