Avertismentele Poliției Române privind atacul cibernetic ”WannaCry”. Ce trebuie să faci în cazul în care ești afectat



Computerele din aproximativ 100 de țări au fost atacate, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost afectate de un atac tip ransomware denumit ,,WannaCry”.

Începând de vineri 12 mai 2017, numeroase organizații din întreaga lume au fost afectate de o nouă variantă de ransomware denumită ,,WannaCry”.

Rapoartele preliminare arată faptul că au avut loc zeci de mii de atacuri informatice în circa 100 de țări. Malwareul se propagă prin intermediul unor mesaje email care conțin atașamente și link-uri malițioase, atacatorii utilizând tehnici de inginerie socială pentru a determina utilizatorii să le acceseze (phishing).

Odată infectat un calculator dintr-o rețea, malware-ul încearcă să se răspândească în interiorul acesteia și să afecteze toate calculatoarele care comunică între ele. Procesul de răspândire se realizează prin exploatarea unei vulnerabilități a sistemului de operare”, anunță IGPR.

Conform oamenilor legii, Microsoft a publicat încă din luna martie 2017 o actualizare de securitate pentru rezolvarea vulnerabilității exploatată de acest ransomware pentru răspândire, cunoscută ca MS17-010.

După infectarea cu malware și criptarea datelor de pe calculatoare, atacatorii solicită o plată de circa 300 USD (0.1781 bitcoin) pentru decriptarea acestora.

Iată care sunt recomandările polițiștilor:

Organizațiile și utilizatorii sunt sfătuiți să:

-actualizeze la zi a sistemele de operare și aplicațiile pe care le dețin.
-blocheze porturile SMB (139, 445) în cadrul rețelei.
-utilizeze un antivirus actualizat cu ultimele semnături.
-manifeste atenție sporită la deschiderea fișierelor și link-urilor provenite din surse necunoscute/incerte, mai ales cele din mesajele email.
-realizeze periodic copii de siguranță (backup) pentru datele importante.

În eventualitatea infectării cu ransomware:

-deconectați imediat de la rețea sistemele informatice afectate.
-dezinfectați sistemele compromise.
-restaurați fișierele compromise utilizând copiile de siguranță (backup).
-nu plătiți sumele cerute de atacatori, nu există garanția recuperării datelor.

Comentarii Facebook