Avertisment lansat de oameni de ştiinţă pentru consumatorii de carne

 

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oregon au descoperit compuşi noi generaţi de anumite reacţii chimice şi care sunt de sute de ori mai mutageni decât compuşii-mamă care sunt cancerigeni cunoscuţi. 

 

Veste proastă este că aceşti compuşi descoperiţi recent sunt produşi prin reacţii chimice găsite în carnea făcută la grătar şi în gazele de eşapament, scrie Descoperă.ro, care citează Sciencerecorder.com.

 

Până acum nu se ştia de existenţa acestor compuşi, motiv pentru care ei vin să ridice noi probleme referitoare la efectele pe care le au asupra sănătăţii. 

 

Compuşii au fost descoperiţi în urma unor experimente de laborator care imitau genul de mediu care poate fi produs de gazele de evacuare de la maşini sau de gătitul cărnii pe grătar. 

 

Unii dintre compuşii descoperiţi sunt mult mai mutageni decât credeam iniţial şi ei ar putea exista în mediu ca rezultat al poluării produse de vehicule sau de prepararea anumitor tipuri de alimente”, a declarat Staci Simonich, profesor de chimie şi toxicologie la Universitatea Oregon. 

 

Compuşii-mamă sunt hidrocarburi aromatice policiclice dezvoltate natural ca urmare a combustiei. Multe hidrocarburi de acest fel sunt cancerigene. potrivit oamenilor de ştiinţă, hidrocarburile aromatice policiclice sunt şi mai problematice atunci când interacţionează chimic cu azot pentru a deveni nitraţi (NPAHs), iar noii compuşi tocmai asta sunt. 

 

Acest studiu a scos la iveală că mutageneza directă a NPAHs cu un grup de azot poate creşte chiar şi de 432 de ori mai mult decât în cazul compusului-mamă. Mutagenii sunt substanţe chimice care pot duce la modificări ale ADN-ului şi care, în cele din urmă, pot duce la apariţia cancerului. Mai mult, oamenii de ştiinţă au notat şi că cifrele indicate de ei ar putea subestima toxicitatea noilor compuşi studiaţi.

Comentarii Facebook